Elevii claselor a V-a de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia au marcat Lăsatul secului pentru postul Nașterii Domnului, printr-o expoziție culinară ce a devenit tradiție în această instituție de învățământ, condusă de prof. Gabriel Bucur. Evenimentul s-a desfășurat joi, 14 noiembrie 2024, sub îndrumarea prof. Simona Florea, cadru didactic pentru disciplina Religie ortodoxă. Proiectul a avut ca scop promovarea valorilor tradiţionale, autentice, formarea unor atitudini moral-creștine, a unor comportamente dezirabile, fiind totodată o modalitate de petrecere a timpului liber, de relaţionare şi socializare a copiilor într-un mediu organizat. Această activitate se înscrie în cadrul proiectului de promovare a valorilor și tradițiilor spirituale ale neamului nostru.
Îndrumați de profesorii diriginți Maria Atanasiu, Anca Mocanu, Vasile Petric, Daniel Avram, dar și de către părinți, elevii celor patru clase au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești, dar și celei internaționale, care au fost expuse pentru a fi admirate și apoi degustate. Mesele, frumos decorate de către copii, au fost încărcate cu aperitive, sarmale, plăcinte, cozonaci, gogoși sau dulciuri de casă. Tinerii bucătari implicați în acest proiect au prezentat mâncărurile expuse, rețetele și ingredientele folosite pentru prepararea acestora în fața unui juriu. Jurizarea produselor expuse s-a făcut de către cadrele didactice Lăcrămioara Burde, director adjunct, Simona Medrea și Camelia Pop.
Activitatea a avut și un rol educativ deosebit de important, deoarece copiii au învățat ce înseamnă Lăsatul secului, ce tradiții se respectă în popor și ce semnificație are Postul Crăciunului pentru menținerea sănătății și pentru viața spirituală. Elevii au realizat afișe digitale, postere despre alimentația sănătoasă, dar și despre rolul postului în viața creștinilor. Profesorii diriginți le-au vorbit elevilor în cadrul orelor de consiliere despre rolul alimentelor în menținerea unei vieți sănătoase și i-au sfătuit să facă alegeri conștiente în ceea ce privește produsele pe care le consumă. Totodată, aceștia au învățat că unele dintre alimente ar trebui înlocuite în perioada postului cu produse de origine vegetală, care sunt necesare unei alimentații sănătoase și echilibrate. De asemenea, li s-au reamintit normele de conduită și bunele maniere de care trebuie să dea dovadă în timpul mesei, aceștia având ocazia să le exerseze în cadrul acestui eveniment.
La final, elevii au primit diplome din partea juriului și au fost felicitați pentru activitatea deosebită pe care au realizat-o alături de părinți și de diriginți. Tinerii s-au bucurat apoi de bucatele pregătite pentru expoziție, pe care le-au degustat alături de colegii lor din școală.