Har și binecuvântare la început de an școlar, în parohia Poiana Ampoiului

Cu toate că astăzi sunt destule argumente, mai mult sau mai puțin întemeiate, pentru a contesta legătura dintre Biserică și Școală, o legătură trainică și fundamentală din cele mai vechi timpuri și pe teritoriul țării noastre, clerul și teologii ortodocși depun până astăzi un efort considerabil pentru a sprijini Școala și pe toți tinerii care doresc să urmeze orice formă de învățământ confirmată de către legislația Statului. Astfel, Biserica are în buchetul ei de rânduieli bisericești cereri speciale, rugăciuni și slujbe atât pentru momentele importante din cadrul școlii, cât și pentru invocarea ajutorului divin pentru elevii și studenții aflați în preajma examenelor și în procesul educativ cotidian.

Pe acest considerent, duminică, 10 septembrie 2023, în biserica parohială cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” a parohiei Poiana Ampoiului, a avut loc un eveniment religios important pentru toată comunitatea ortodoxă de aici. Slujba duminicală regulată a fost înfrumusețată prin prezența părintelui arhidiacon Răzvan Brudiu, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. La finalul slujbei, părintele a ținut și un vibrant cuvânt de învățătură, în concordanță cu pericopa evanghelică rânduită în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, iar prin arta cuvântului și printr-o profundă trăire duhovnicească, le-a transmis credincioșilor și tinerilor participanți un mesaj actual și demn de așezat la loc de cinste în suflet.

De asemenea, după Sfânta Liturghie, în biserica parohială a fost oficiată slujba de Te-Deum pentru începutul de an școlar, în cadrul căreia ne-am rugat, înconjurați de părinți, bunici și copii, pentru tinerii din parohie. Prin această slujbă dedicată elevilor și studenților, am dorit să transmitem faptul că Biserica este aproape de toți cei care urmează orice formă de învățământ. La sfârșitul slujbei, toți tinerii prezenți la biserică au primit câte o carte de rugăciuni și dulciuri, ca motivație fizică și spirituală pentru noul an școlar. Nu putem decât să le dorim tuturor elevilor și studenților din parohie și nu numai să aibă parte de binecuvântare și de realizări cât mai bune pe plan educațional.

Pr. Andrei Motora

Share