Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat Denia Prohodului Domnului, la Catedrala Reîntregirii

În cea de-a cincea zi a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii. În prezența a numeroși credincioși dreptslăvitori, Arhipăstorul nostru a oficiat Denia Prohodului Domnului și a rostit un cuvânt de învățătură.

Vineri, 22 aprilie a.c., în a cincea zi a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent la Catedrala arhiepiscopală din orașul Marii Uniri. Începând cu ora 18.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat Denia Prohodului Domnului (Utrenia Sâmbetei celei Mari), slujbă în care ne este pusă înainte îngroparea Mântuitorului Hristos și Pogorârea Sa la iad. De asemenea, în prezența a sute de credincioși albaiulieni, Chiriarhul nostru a rostit cuvântul de învățătură.

Adresându-se celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a reliefat iubirea nemărginită a Mântuitorului Iisus Hristos Care, acceptând moartea de bunăvoie, a pus temelia unui nou legământ între Dumnezeu și omenire, inaugurând astfel «epoca harului».

În ultima parte a Deniei, după Doxologia mare, a avut loc tradiționala procesiune cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei Reîntregirii, ceremonie care înfățișează și, totodată, actualizează drumul de la Golgota la mormântul Domnului Hristos. În cadrul ritualului au avut loc patru opriri, ocazie cu care au fost rostite patru ectenii speciale. La finalul procesiunii, în momentul intrării în locașul de închinare, credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, evidențiind prin acest gest dorința de a deveni părtași ai morții și învierii Mântuitorului.

Share