Instituțiile de învățământ teologic din Alba Iulia, reprezentate la Simpozionul Național „Teologie și Cultură” de la Iași

În perioada 25-26 ianuarie 2024, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, a avut loc prima ediție a Simpozionului Național „Teologie și Cultură”. Evenimentul, desfășurat sub genericul „Vocația sfințeniei în lumea contemporană”, a reunit prezența a numeroși profesori și elevi de la zece Seminarii Teologice Ortodoxe din România, alături de care s-au aflat cadre didactice universitare și oameni de cultură din întreaga țară. Printre unitățile de învățământ participante la această manifestare cultural-academică s-au numărat Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Cetatea Marii Uniri.

Evenimentul a debutat joi, 25 ianuarie, la ora 7.00, cu oficierea Sfintei Liturghii. Apoi, de la ora 9.30, au fost programate deschiderea oficială și conferința inaugurală. Prima secțiune de comunicări s-a desfășurat începând cu ora 11.00. Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a fost reprezentată în comitetul științific de către pr. prof. univ. habil. dr. Jan Nicolae, care a rostit prelegerea cu titlul „Cartea devoțională «Imitatio Christi» și rodirea ei în spiritualitatea creștină românească”, și de către arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, care a susținut prelegerea intitulată „Manikós Eros – iubirea nebună a lui Dumnezeu: chemare și răspuns la nebunia lumii”. De asemenea, pr. prof. drd. Alexandru Matei, cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia, a susținut lucrarea cu titlul „Paisianismul – model de reînnoire în vreme de «naufragiu» spiritual și cultural”.

În cadrul secțiunii a doua, a avut loc prezentarea referatelor pregătite de către elevii teologi. De la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, au participat cu lucrări tinerii David Moldovan (clasa a X-a, Pastorală, cu tema „Pastorația persoanelor vârstnice. Sfinții din scaunul Spovedaniei”) și Ioan Țuchel (clasa a X-a, Pastorală, cu tema: „Chipuri ale sfințeniei în zilele noastre în Arhiepiscopia Alba Iuliei”). Ambii elevi au fost coordonați și însoțiți de către pr. prof. drd. Alexandru Matei. Alături de tinerii albaiulieni, au mai prezentat referate elevi de la Seminariile Teologice din București, Iași, Cluj-Napoca, Prislop, Tulcea, Galați, Neamț, Dorohoi și Agapia.

În contextul desfășurării Simpozionului Național „Teologie și Cultură”, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români – filiala Iași a organizat un eveniment cultural-religios de suflet. În seara zilei de 25 ianuarie, în sala „Sinaxar” din cadrul Muzeului Mitropolitan Iași, a avut loc prezentarea cărții „Când nu mai ai pe cine să îmbrățișezi”, scrisă de către arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu. Manifestarea a reunit prezența a numeroși tineri și studenți dornici să afle tainele și sfaturile duhovnicești care se ascund în paginile cărții. Opera a văzut lumina tiparului în anul 2023, la Editura Doxologia, fiind prefațată de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Informații și foto credit: doxologia.ro

Share