Lansarea proiectului „O seară de poveste” în municipiul Târgu Mureș

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, joi, 23 septembrie a.c., la ceas de seară, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, municipiul Târgu Mureș, a avut loc lansarea proiectului intitulat „O seară de poveste”.

Prima întâlnire a fost una de cunoaștere și socializare, în cadrul căreia s-a lecturat povestea „Pete Motanul și tenișii albi”, după care micii creștini s-au împărțit pe grupe de lucru astfel: copiii preșcolari au pictat elemente din poveste utilizând tehnici și instrumente variate, elevii din învățământul primar au participat la un atelier de decupat teniși din fetru, unde au învățat să înșire și să lege șireturi, iar elevii din ciclul gimnazial au pus în scenă povestea și morala pe care au desprins-o din aceasta – „în orice ai călca, trebuie să mergi mai departe și să-ți cânți cântecul, căci totul e minunat”, precum Însuși Mântuitorul Hristos ne îndeamnă „În lume multe necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea” (Ioan 16, 33). Altfel spus, oricâte greutăți și obstacole vom întâmpina pe parcursul vieții, dacă avem credință în Dumnezeu, nu vom deznădăjdui, ci dimpotrivă, acestea trebuie să fie pentru noi o încurajare și o bucurie, căci nu reprezintă altceva decât un prilej de a ne „ospăta” din bucuriile pe care Tatăl Ceresc ni le-a pregătit. Aceasta pentru că la vreme de încercare, Îl descoperim pe Dumnezeu în chip mai minunat decât dacă nu ar exista suferințe, fiindcă atunci vedem cu precizie împlinirea făgăduinței Lui, de a-i sprijini pe cei prigoniți și aflați în necaz. Fiecare încercare este un test al răbdării, dar și al creșterii duhovnicești, pe care dacă îl vom promova cu succes, vom culege din roadele cele mai alese.

Activitatea a fost realizată în colaborare cu cadre didactice ce provin de la unități de învățământ din municipiul Târgu Mureș și din împrejurimi, astfel: doamnele Prof. înv. primar Dorina Pop și Angela Cătană de la Grădinița „Paradisul Copilăriei” Târgu Mureș, doamnele Prof. Carmen Nicoară – Director, Andra Poptamas și Alexandrina Nicusan, de la Școala Gimnazială Petelea, Prof. Ciprian Fărcaș, de la Școala Gimnazială „Dacia” Târgu Mureș, Prof. Ana-Maria Fărcaș, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Târgu Mureș și Laura Popescu, studentă a Facultății de Psihologie – UMFST.

Proiectul este un concept al Departamentului de tineret și Biroului de cateheză al Arhiepiscopiei Alba Iuliei – Structura de misiune și tineret pentru județul Mureș, constituindu-se într-un program catehetic complex și integrat, didactic și netradițional (informal) deopotrivă, care își propune să-i apropie pe tineri de biserică, de învățătura ortodoxă și de dreapta-viețuire, conlucrând astfel, clerici, cadre didactice și specialiști care activează în diverse domenii de activitate, la formarea completă și corectă a tinerei generații care va guverna societatea de mâine.

În cadrul întâlnirilor prilejuite de proiectul „O seară de poveste” participanții au oportunitatea de a-și scrie propria poveste de succes, avându-i chiar pe ei în rolurile principale.

Metodele catehetice interactive și atractive pe care le-am adoptat constă în sesiuni de literație (storytelling, citit povești, poezii), seri de vizionat documentare, filme religioase și/ sau care au rol educativ, ateliere de pictură, creație, scris, mesteșuguri, dezvoltare personală, seri duhovnicești etc.

 

Pr. Silviu Jimborean

Inspector pentru misiune și tineret pentru județul Mureș

Share