Liturghie arhierească la Catedrala Reîntregirii, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei

Pe data de 30 noiembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia. Apoi, de la ora 12.30, Chiriarhul nostru a oficiat slujba de binecuvântare a drapelului național, în Piața Tricolorului din municipiu.

Joi, 30 noiembrie a.c., zi în care Biserica noastră face pomenirea Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Marii Uniri. Începând cu ora 9.30, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, la Catedrala Reîntregirii. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Doxologia” a Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, dirijată de către doamna prof. Ramona Socolan.

Adresându-se credincioșilor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Să iubim Biserica noastră apostolică, mama noastră spirituală, și să iubim Patria străbună cu valorile și simbolurile ei, lăsând ca sentimentele noastre patriotice să vibreze ca niște strune de oțel. Înălțarea națiunii noastre și comuniunea frățească sunt posibile dacă sufletele ne sunt luminate de harul și cuvântul lui Dumnezeu și dacă ne lăsăm călăuziți de busola credinței creștine, această credință mântuitoare, sădită de Sfântul Apostol Andrei în Dacia Pontică”.

În continuare, de la ora 12.30, Părintele Arhiepiscop Irineu a participat la ceremonia de arborare a drapelului național al României, amplasat pe catargul din Piața Tricolorului. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a binecuvântat drapelul național, în prezența oficialităților județene și locale, precum și a reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Ministerului Apărării Naționale (MApN). Dintre participanți, îi amintim pe domnul Nicolae Albu, prefectul județului Alba, domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, și domnul Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia. Evenimentul s-a înscris în seria ceremoniilor solemne organizate la Alba Iulia cu prilejul Zilei Naționale a României.

Share