Mărturie românească pe pământ vienez

În perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2022, un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, înscriși la programul de licență Artă sacră (mozaic), însoțiți de părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul instituției, și lect. univ. dr. Albu Sorin, au participat la o serie de evenimente culturale și teologice în Viena. Itinerariul a avut loc la invitația părintelui prof. dr. Nicolae Dura, parohul comunității ortodoxe „Învierea Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei” din capitala Austriei.

Programul întâlnirilor a fost unul de suflet. Sosirea grupului de români a avut loc chiar de Sfântul Apostol Andrei, cel de-al doilea hram al Parohiei Ortodoxe românești, iar de Ziua Națională a României (1 Decembrie) a fost realizată expoziția de mozaicuri pavimentare. Vernisajul acesteia a avut loc pe 2 decembrie, împreună cu un concert de vechi colinde românești.

În 3 decembrie, după slujba Vecerniei, pr. prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi a susținut o conferință duhovnicească, potrivită atât cu perioada de post a Crăciunului, cât și a Anului omagial al rugăciunii, cu tema „Rugăciunea în viața omului contemporan”. O parte din Corul de psalți „Sfântul Ioan Damaschinul” a dat răspunsurile Liturghiilor din zilele de 3 și 4 decembrie, introducând comunitatea de credincioși în ritmurile duhovnicești ale vremurilor bizantine de altă dată, când arta murală și muzica bisericească alcătuiau o adevărată simfonie cum doar în vechiul Bizanț se putea mărturisi.

Sub îndrumarea lect. univ. dr. Sorin Albu a avut loc și un atelier de lucru, cu minunate și alese pietre de mozaic bizantin, în scopul promovării la nivel internațional a programului de licență Artă sacră (mozaic) din Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Pe durata șederii vieneze, studenții și profesorii, alături de minunata comunitate de români ortodocși, au fost copleșiți de dragostea și căldura duhovnicească a părintelui prof. dr. Nicolae Dura, un vrednic slujitor al Domnului, etalon de pregătire academică și duhovnicească și un misionar de excelență pentru diaspora românească din Austria, și nu numai, față de care orice mulțumire este de prisos.

Share