Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Catedralei eparhiale din Buzău

De sărbătoarea Înălțării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit la Catedrala arhiepiscopală din Buzău. Chiriarhul Alba Iuliei a oficiat, în sobor arhieresc, Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, cu prilejul hramului locașului de cult.

Joi, 25 mai 2023, în ziua Praznicului Înălțării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Catedrala arhiepiscopală din Buzău, cu prilejul hramului locașului de închinare. Întâistătătorul Eparhiei noastre, dimpreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Irineu a rostit cuvântul de învățătură, reliefând semnificațiile sărbătorii Înălțării Domnului.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Sfinții Evangheliști relatează faptul că, în timp ce Hristos Se înălța spre slăvi, Apostolii aveau privirile ațintite în sus: acolo era inima lor, acolo era comoara lor, acolo sunt tronul lui Dumnezeu și Raiul, patria cerească, spre care își îndreaptă creștinii veacurilor rugăciunile și speranțele lor. Apostolii s-au întors cu bucurie la Ierusalim, încredințați de dumnezeirea lui Hristos și mângâiați de promisiunea trimiterii Duhului Sfânt. Prin înălțarea Sa la ceruri, Hristos Și-a reluat slava pe care o avea la tronul Dumnezeirii întreit strălucitoare mai înainte de a fi lumea. El S-a dus în ceruri ca să mijlocească pentru noi, să ni-L trimită pe Duhul Sfânt și să ne pregătească loc de fericire veșnică în casa Tatălui. Mare bucurie avem noi, creștinii, știind că Biruitorul etern al diavolului și al morții ne așteaptă în ceruri, acasă”.

Apoi, după celebrarea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba parastasului pentru eroii neamului românesc. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei și de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei arhiepiscopale din Buzău. La final, Părintele Arhiepiscop Ciprian a mulțumit ierarhilor oaspeți pentru participarea la hramul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Buzău, oferindu-le câte o icoană a Sfântului Mucenic Sava de la Buzău și medalia jubiliară dedicată Episcopului Dionisie Romano, la împlinirea a 150 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului” şi „Sfinţii Trei Ierarhi” din Buzău a fost construită la iniţiativa Arhiepiscopului Epifanie al Buzăului și Vrancei, între anii 2002-2009. Slujba de sfințire a noului locaș de închinare a fost săvârșită la data de 8 noiembrie 2009, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi. Odată cu slujba de târnosire a avut loc ceremonialul religios de ridicare a Episcopiei Buzăului şi Vrancei la rang de Arhiepiscopie. Începând cu primăvara anului 2013, Eparhia se află sub oblăduirea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Sursă și foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Share