Părintele Ioan Țârău a trecut la cele veșnice

Părintele Ioan Țârău, păstor al credincioșilor dreptslăvitori din parohia Bărăbanț, protopopiatul Alba Iulia, a trecut la Domnul în seara zilei de duminică, 12 decembrie 2021. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Ioan va fi oficiată miercuri, 15 decembrie 2021, începând cu ora 11.00, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, la biserica parohială cu hramul „Sfânta Treime” din localitatea Bărăbanț.

Părintele Ioan Țârău s-a născut la data de 5 noiembrie 1957, în satul Geamăna, comuna Lupșa, județul Alba, ca fiu al lui Nicolae și Todăra. A absolvit cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, în anul 1978, și cursurile Institutului Teologic de Gradul Universitar din Sibiu, în 1983. În același an, tânărul Ioan a fost hirotonit preot de către vrednicul de pomenire Episcopul Emilian Birdaș, pe seama parohiei Bărăbanț, protopopiatul Alba Iulia, unde a slujit cu dăruire timp de 38 de ani.

În timpul slujirii în această comunitate, părintele Ioan Țârău a demarat lucrările pentru renovarea bisericii și restaurarea picturii, înzestrând locașul cu toate cele necesare. Din anul 1985, a început reparația capitală a bisericii, fiind introdus sistemul de încălzire centralizat și, totodată, refăcut acoperișul cu tablă de aluminiu. Din 28 iunie 1987, a fost demarat procesul de pictare a bisericii în tehnica fresco de către pictorul bisericesc Ioan Preduț din Orăștie. Iconostasul, sculptat în lemn de stejar, paltin și tei, a fost realizat în anul 1989 de către preotul Vasile Bostan din parohia Slătioara, județul Suceava. Din anul 1990, pictorul Gheorghe Busuioc din București a început lucrările de pictură ale iconostasului.

În anul 1992, locașul de cult a fost renovat în exterior, adăugându-se pridvorul și poarta de la intrare. În același an, biserica „Sfanta Treime” a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, pe atunci Arhiepiscop al Alba Iuliei. Între anii 1994-1996, în curtea bisericii au fost realizate trotuarele din dale de beton, iar între anii 1998-2000 a fost introdusă apa curentă și a fost amenajată o sală multifuncțională. Între anii 2008-2010, au fost efectuate lucrări de subzidire, a fost refăcut exteriorul bisericii prin tencuieli decorative și s-au schimbat geamurile cu geamuri termopan.

De asemenea, în clopotniță s-a montat un sistem de acționare automată a clopotelor. În anul 2013, a fost reabilitat gardul de la stradă, realizându-se unul din beton placat cu plăci din travertin și s-a continuat cu rame din fier forjat. Pentru asigurarea unei vizibilități mărite, a fost amenajată o poartă mare de intrare. De asemenea, a fost montată o troiță în curtea bisericii. În anul 2021, s-au demarat ample lucrări de consolidare și renovare care să pregătească biserica pentru serbarea de 100 ani de la construire și resfințirea acesteia de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Sub coordonarea părintelui Ioan Țârău și cu ajutorul multor oameni sufletiști și generoși, în anul 1997 a fost edificată capela mortuară din Bărăbanț. În anul 2006, părintele Ioan Țârău a înființat Asociația „Sfântul Andrei” din Bărăbanț, o organizație non-guvernamentală ce funcționează pe lângă Parohia Ortodoxă Bărăbanț. „Făcând altuia bine, îți croiești drumul spre fericire!”, este motto-ul după care a plecat părintele în 2007, când, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, a început un amplu centru rezidențial pentru vârstnici, unde sunt acordate servicii de asistență și sprijin pentru 64 de persoane. Activitatea socială a părintelui paroh Ioan Țârău a fost binecuvântată și apreciată în repetate rânduri prin vizitele făcute de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Părintele Ioan Țârău a avut o frumoasă viață de familie, timp de 39 de ani, alături de soția sa Sofia și de cei trei copii: Mihai, Gabriela și Ionuț, încununată de venirea nepoților Andrei, Alexandru, Sofia și Maria. Începând cu anul 2010, părintele Ioan și-a împlinit visul, acela de a sluji la altar alături de fiul său Mihai.

În seara zilei de 12 decembrie 2021, după ce a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Vecerniei, inima părintelui Ioan a încetat să mai bată. Părintele Ioan Țârău a fost și va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut un părinte înzestrat cu darul blândeții și un duhovnic apreciat de păstoriții săi. El a reprezentat chipul preotului vrednic care poate inspira pe orice slujitor al lui Hristos în iubirea de Dumnezeu și în lucrarea faptelor bune. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Ioan va fi oficiată miercuri, 15 decembrie 2021, începând cu ora 11.00, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, la biserica parohială cu hramul „Sfânta Treime” din localitatea Bărăbanț.

Mărturisitor jertfelnic al iubirii dumnezeiești, părintele Ioan Țârău și-a închinat întreaga viață Preasfintei Treimi, slujind cu credință și întărindu-i sufletește pe dreptslăvitorii creștini pe care i-a păstorit și pe care îi va veghea în continuare din Împărăția lui Dumnezeu. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos Cel Înviat din morți să odinească sufletul slujitorului Său, preotul Ioan Țârău, împreună cu drepții în pacea, lumina și iubirea Preasfintei Treimi!

Share