Părintele Silvan Cablea, invitatul celei ce-a doua conferințe organizate de ASCOR Alba Iulia în Postul Nașterii Domnului

Părintele Silvan Cablea, starețul Mănăstirii Oașa, a fost invitatul celei de-a doua conferințe organizate de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români – Filiala Alba Iulia în Postul Nașterii Domnului din acest an. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, marți, 6 decembrie, de la ora 19.00.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada Postului Crăciunului, ASCOR – Filiala Alba Iulia desfășoară o serie de conferințe duhovnicești. Cea de-a doua întâlnire a fost organizată în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia și a avut loc marți, 6 decembrie 2022, începând cu ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. Evenimentul l-a avut ca invitat special pe părintele protosinghel Silvan Cablea, starețul Mănăstirii „Sfântul Mucenic Pantelimon” de la Oașa, care a susținut conferința intitulată „Comuniune și rugăciune în viața tinerilor de astăzi”.

La această întâlnire de suflet au luat parte clerici, credincioși, studenți teologi, dar și tineri ai altor programe de licență și masterat din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În debutul conferinței, părintele arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, moderatorul evenimentului, a realizat o prezentare succintă a vieții și activității părintelui protosinghel Silvan Cablea, mulțumindu-i în mod deosebit pentru prezența în mijlocul tinerilor albaiulieni. În discursul rostit cu acest prilej, părintele protosinghel a subliniat importanța comuniunii la care suntem chemați cu toții să luăm parte în cadrul Bisericii.

„Comuniunea din Biserică se realizează față către față, căci cea mai puternică întâlnire este cea «directă». Adeseori, criticăm societatea vremurilor noastre care propovăduiește alt gen de întâlniri, cum ar fi întâlnirile care nu sunt, în general, «față către față». Practic, dacă Dumnezeu v-a îndrumat pe dumneavoastră să ne întâlnim în această seară «față către față» într-o atmosferă a Bisericii, înseamnă că sunteți într-un duh al comuniunii care iese din sfera laicului și, totodată, se află în sfera Bisericii. Ce înseamnă, de fapt, comuniunea pentru Biserică? Trebuie să înțelegem că nu este posibilă comuniunea bisericească fără rugăciune. În alte medii, comuniunea poate fi realizată fără rugăciune, nu însă și în Biserică. De aceea, sunt foarte frumos așezate împreună cuvintele «rugăciune» și «comuniune», căci nu pot fi explicate unul în lipsa celuilalt”, a subliniat în debutul întâlnirii părintele protosinghel Silvan Cablea.

În partea a doua a întâlnirii a avut loc o sesiune de întrebări, moderată de către președintele ASCOR Alba Iulia, Petru Mircea. Pe această cale, părintele protosinghel  Silvan Cablea a răspuns tuturor întrebărilor primite din partea celor prezenți. Apoi, părintele arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, moderatorul evenimentului, a adresat mulțumiri părintelui Silvan pentru sfaturile și îndemnurile duhovnicești oferite. La final, în momentul obișnuit al rostirii rugăciunii de la final, toți cei prezenți au cântat împreună colindul „O, ce veste minunată”.

Share