Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

De slăvitul Praznic al Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit la Catedrala arhiepiscopală. În Ajunul sărbătorii, Arhipăstorul nostru a săvârșit slujba Pavecerniței mari cu Litie, după care a rostit o meditație duhovnicească. În ziua Praznicului, Părintele Arhiepiscop Irineu a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, după care a oficiat slujba Aghiasmei celei mari.

De Praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Catedrala Reîntregirii. Vineri, 5 ianuarie, în Ajunul sărbătorii, Ierarhul nostru a oficiat slujba Pavecerniței mari cu Litie, după care a rostit o meditație duhovnicească. Sâmbătă, 6 ianuarie, de la ora 9.30, în ziua Praznicului Bobotezei, Chiriarhul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Apoi, după Sfânta Liturghie, Întâistătătorul Eparhiei noastre a săvârșit slujba Aghiasmei celei mari, în fața clopotniței Catedralei Încoronării, în prezența a numeroși credincioși din Cetatea Marii Uniri.

În cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus:

„Noi, creștinii, care purtăm numele lui Hristos, avem chemarea să trăim așa cum ne-a învățat El. Vom reuși să facem aceasta dacă prin efort propriu mergem pe calea strâmtă a jertfei și dacă ne investim timpul nostru și energiile noastre pentru a ne împropria virtuțile Mântuitorului nostru, Bărbatul desăvârșit. Purtarea cu vrednicie a numelui lui Hristos presupune modelarea noastră prin har după chipul Său sublim. Noi urmăm viața pilduitoare a Mântuitorului nostru atunci când facem din Evanghelia scrisă o Evanghelie trăită. Dimpreună cu Sfântul Apostol Pavel, vă zic tuturor: «Dacă prin botez ați înviat împreună cu Hristos, căutați cele de sus, unde este Hristos șezând de-a dreapta lui Dumnezeu»”.

Share