Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, invitatul ultimei conferințe ASCOR Alba Iulia din Postul Mare

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a fost invitatul celei de-a treia conferințe duhovnicești organizate de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români – Filiala Alba Iulia în Postul Sfintelor Paști în anul 2023. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, joi, 6 aprilie, de la ora 18.00.

Joi, 6 aprilie a.c., a avut loc ultima conferință duhovnicească organizată în Postul Sfintelor Paști de către Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia. Evenimentul s-a desfășurat începând cu ora 18.00, în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, întâlnirea avându-l ca invitat special pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Cu acest prilej, Ierarhul a susținut conferința intitulată sugestiv „Și ne izbăvește de cel viclean”.

Întâlnirea a reunit numeroși clerici, credincioși, elevi seminariști, studenți teologi, dar și tineri ai altor programe de licență din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În debutul conferinței, părintele arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, moderatorul evenimentului, a realizat o prezentare succintă a activității pastorale și academice a Părintelui Episcop Nichifor, mulțumindu-i Preasfinției Sale pentru prezența la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. În continuare, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a adresat sincere mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Irineu pentru binecuvântarea de a fi prezent spre a le vorbi tinerilor și credincioșilor din Alba Iulia.

În discursul rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nichifor, făcând referire la titlul conferinței, „Și ne izbăvește de cel viclean”, a evidențiat importanța legământului pecetluit de către fiecare dintre noi în cadrul Tainei Sfântului Botez, respectiv lepădarea de cel rău. Exemplificând faptul că întreaga lucrare pământească a omului presupune lupta dintre bine și rău, Preasfinția Sa a subliniat că Domnul ne-a învățat și îndemnat să-I cerem ajutor pentru izbăvirea de cel potrivnic tocmai pentru a înțelege limpede că puterea celui rău nu poate fi răpusă decât cu ajutorul și prin voia lui Dumnezeu, căci Hristos ne-a spus: „Fără Mine nu puteţi face nimic” (Ioan 15, 5).

În partea a doua a întâlnirii a avut loc o sesiune de întrebări, moderată de către președintele ASCOR Alba Iulia, Petru Mircea. Pe această cale, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a răspuns tuturor întrebărilor primite din partea celor prezenți, oferind îndemnuri folositoare spre zidirea sufletească și sfaturi duhovnicești. În finalul evenimentului, Corul „Apulum” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, coordonat de părintele prof. Nicolae Topîrcean, a interpretat cu rafinament artistic un buchet de cântece religioase specifice perioadei Postului Mare („Cămara Ta, Mântuitorule”, armonizare Nicolae Lungu, poemul coral „Astăzi Cel prealăudat”, armonizare maestrul Iosif Fiț, și „Imnul cântăreților bisericești”, armonizare Ion Popescu Pasărea).

Share