Prezență arhierească în parohia „Platoul Romanilor” din Alba Iulia

Duminică, 3 iulie 2022, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor parohiei albaiuliene Platoul Romanilor. Arhipăstorul nostru a participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Pogorârea Sfântului Duh”.

În Duminica a III-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” a parohiei Platoul Romanilor din vechea Cetate a Bălgradului. Întâistătătorul Eparhiei noastre a participat la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși. Comunitatea dreptslăvitorilor creștini de aici este păstorită de către preoții Grigore Buda, Alexandru Teompa și Petrișor Muntean.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: „Într-o zi, mulți oameni discutau împreună despre grijile și îngrijorările legate de munca lor. Un om zicea că, uneori, îngrijorările sale s-au îngrămădit atât de mult, încât gândea că o să explodeze din cauza încordării. Dar o altă persoană i-a zis: «Aceasta nu se va întâmpla niciodată, dacă tu îți faci numai partea ta și nu încerci să iei lucrarea lui Dumnezeu din mâinile Sale». Mântuitorul zice: «Cine dintre voi, îngrijorându-se, poate să adauge staturii sale un cot?». Adică, nu suntem în măsură să adăugăm nimic peste ceea ce a făcut Dumnezeu, ci în toate faptele noastre atârnăm de puterea Celui de sus, Care le-a făcut și le susține pe toate”.

Parohia Platoul Romanilor din municipiul Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1990, în urma deciziei Episcopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Piatra de temelie a noului locaș de cult a fost pusă la data de 2 iunie 1990, urmând ca în luna august să înceapă lucrările de construcție a bisericii parohiale, sub purtarea de grijă a părintelui paroh Grigore Buda. Târnosirea locașului de închinare a avut loc în data de 11 iunie 2006, în ziua Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, fiind oficiată de către un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Share