Prima ediție a concursului județean de creație „Credința văzută prin ochii lui Mihai Eminescu”, desfășurată în județul Mureș

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei, prin Departamentul de tineret și Biroul de cateheză – Structura de misiune și tineret din județul Mureș, în parteneriat cu Aociația „Iuvenis” Alba Iulia, organizează, în județul Mureș, concursul județean de creație intitulat „Credința văzută prin ochii lui Mihai Eminescu”.

Această inițiativă, aflată la prima ediție, se înscrie în seria manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale, cu scopul de a promova în rândul elevilor și tinerilor cultura românească, valorile (umane, materiale și imateriale, deopotrivă) și elementele care alcătuiesc patrimoniul cultural național, cu accent pe conștientizarea importanței pe care o prezintă opera celui mai mare poet român al tuturor timpurilor, Mihai Eminescu, pentru spațiul cultural național și mondial.

Activitatea se adresează preșcolarilor și școlarilor de la ciclurile de învățământ primar, gimnazial și liceal, care provin de la unitățile școlare de pe raza județului Mureș. Participanții, sub coordonarea unui cadru didactic și/sau a preotului paroh, vor realiza lucrări care să se încadreze în secțiunile prevăzute de formatul concursului. Cele patru secțiuni (eseu, interpretare – recitare, artă fotografică și desen) oferă libertate deplină concurenților de a-și evidenția cum știu ei mai bine cunoștințele și abilitățile cultural-artistice legate de patrimoniul cultural-național, în general, și de opera eminesciană, în special, gravitând în jurul temei centrale – credința și rugăciunea în opera și viața marelui romancier al literaturii române, Mihai Eminescu.

Concursul se va desfășura online, lucrările realizate de participanți urmând a fi transmise la adresele de e-mail indicate în metodologia concursului, până în data de 25 ianuarie 2022. Cele mai bune lucrări vor fi recompensate cu premii-surpriză. Toți participanții (elevi, coordonatori - cadre didactice/ preoți) înscriși vor primi diplome/adeverințe de participare, în cadrul ceremoniei de premiere, care va avea loc duminică, 30 ianuarie 2022, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii al municipiului Târgu-Mureș.

Informații detaliate despre concurs, precum și metodologia acestuia, pot fi obținute prin accesarea paginii de facebook a bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, municipiul Târgu-Mureș, sau de la coordonatorii acestuia: Pr. Silviu Jimborean, Inspector eparhial de tineret în județul Mureș, și prof. Carmen Nicoară, Directorul Școlii Gimnaziale Petelea.

 

Pr. Silviu Jimborean
Inspector eparhial de tineret în județul Mureș

Share