Proiect catehetic, derulat în Parohia Ortodoxă Sebeş I sector 2

În perioada ianuarie-aprilie 2022, în cadrul Parohiei Ortodoxe Sebeş I sector 2, s-a desfășurat un amplu proiect catehetic care s-a pliat pe cerinţele Concursului Naţional catehetic „Rugăciunea în viaţa mea”, iniţiat la nivelul Patriarhiei Române.

În cadrul parteneriatului dintre parohia noastră şi Școala Gimnazială nr. 2 Sebeş şi în urma colaborării cu doamna profesoară de religie Simona Nistor, grupul de cateheză format din elevii clasei a VII-a A au desfăşurat activităţi specifice ca parte integrantă a cerinţelor de participare la acest concurs. În vederea atingerii obiectivelor stabilite şi a rezultatelor aşteptate, au avut loc cateheze (susținute cu ajutorul prezentărilor PowerPoint), momente de rugăciune şi interpretări de pricesne în biserica parohială, filmuleţe de prezentare, alcătuire de eseuri, de compuneri și de poezii legate de rolul şi roadele rugăciunii în viaţa creștină, precum şi ateliere de creaţie realizate de elevi în sala de curs.

O activitate inedită ce merită a fi amintită aici s-a desfășurat în incinta Expoziţiei etnografice / Muzeului etnografic din comuna Cut și a avut ca temă centrală „sfaturi despre rugăciune”. În cadrul acesteia, elevii în ţinută populară au imortalizat într-o scenetă religioasă scopul şi sensurile rugăciunii, reiterate apoi şi printr-un cerc de literatură patristică, dar şi prin „colţul de rugăciune” ca expresie a necesităţii experimentării rugăciunii în viaţa cotidiană a tânărului creştin.

Ne exprimăm nădejdea că, dincolo de activităţile imortalizate, de cerinţele teoretice ale acestui proiect, ceea ce va rămâne cu adevărat în sufletele tinerilor este dorinţa de rugăciune, dorul după Dumnezeu şi, mai ales, conştientizarea că în necazuri şi bucurii, în realizări şi eşecuri, Dumnezeu se află mereu în proximitatea sufletelor şi bate la poarta inimilor noastre.

 

Preot paroh Cosmin Lazăr

Share