Proiectul „Privind și citind icoana”, desfășurat în municipiul Târnăveni

La finalul săptămânii trecute, Școala Gimnazială nr. 3 din Târnăveni a găzduit o expoziție de icoane pe sticlă, pictate de elevii instituției.

În data de 13 mai a.c., elevii Școlii Gimnaziale nr. 3 din Târnăveni au participat la ultimele lucrări desfășurate în cadrul proiectului „Privind și citind icoana”, organizat de catedra de Religie și Arte plastice a instituției de învățământ. Proiectul a avut ca scop înțelegerea teologiei icoanei de către învățăcei, dar și descoperirea tinerelor talente iubitoare de sacru.

Daria și Maria, două eleve din clasa a VII-a, au dat startul ideii de a realiza o expoziție de icoane pe sticlă, devenind și primii iconari din cadrul activității. În acest sens, în Sala de Expoziții Temporare a Școlii Gimnaziale nr. 3 din Târnăveni, a fost organizată o expoziție ce cuprinde icoane și cărți vechi, dar și obiecte de cult, datând din perioada secolelor XVIII-XX. Totodată, expoziția a fost întregită de operele elevilor, constând în icoane pictate pe sticlă. Cei prezenți au putut admira cărți bisericești scrise cu alfabet chirilic, o ediție a Bibliei din anul 1914, un Octoih mic tipărit în 1915, un costum popular vechi de peste 130 de ani, dar și icoanele pe sticlă pictate de elevi.

„Cartea religioasă a fost întotdeauna unul dintre pilonii de bază ai culturii oricărui popor; prin ea a căpătat valoare și perenitate limba, spiritualitatea, frumosul și adevărul”, a subliniat prof. drd. Ecaterina Puia, profesor de istorie în cadrul școlii, iar doamna director prof. Nicoleta Toderuț a evidențiat, în deschiderea programului, impactul pozitiv al manifestărilor educativ-artistice asupra elevilor, prin transformarea lor în participanți activi în procesul de creație artistică.

Prof. Loredana Buda

Share