Proiectul „Școala vacanței”, desfășurat în parohia Batoș, protopopiatul Reghin

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada 25-29 iulie a.c., s-a desfășurat în Parohia Ortodoxă Română Batoș, păstorită de părintele Vasile Stelian Anca, proiectul educațional „Școala vacanței”, destinat elevilor cu vârste cuprinse între 7-12 ani. Acesta a fost realizat împreună cu Asociația „Educație pentru Batoș” reprezentată de prof. Irina Nagy, scopul fiind acela de a-i determina pe copii să se implice în activitățile desfășurate, dar și să învețe lucruri folositoare.

Primul atelier a debutat în data de 25 iulie și a avut pe agenda zilei următoarele obiective: discuții introductive în cadrul cărora elevii au răspuns la diverse întrebări despre cine sunt ei, pentru ca ulterior să desfășurăm activitatea „Învățăm să brodăm”. În cel de-al doilea atelier, copiii au învățat să vopsească, deoarece cu toții au depus eforturi pentru a revopsi și reîmprospăta prin culori vii jocurile din curtea școlii gimnaziale, iar această muncă nu a fost ușoară, deoarece au fost solicitați la maximum; rezultatul însă i-a bucurat, învățând să lucreze în echipă cu răbdare și poate cel mai important dintre aspectele pe care nu dorim să îl omitem este faptul că accentul în astfel de situații s-a deplasat de pe EU și ego-ul meu spre NOI.

În cadrul celui de-al treilea atelier ne-am propus ca elevii să facă cunoștință cu dansul modern, fapt pentru care au fost invitați de la Reghin doi dansatori profesioniști, care i-au inițiat în tainele genului Bachata. Copiii au fost încântați de o astfel de experiență și cu siguranță s-au simțit bine; poate această întâlnire a trezit în câțiva dintre ei dorința de a deveni dansatori în viitor. Pe lângă această activitate, le-am propus tinerilor implicați să prezinte în cadrul acestei întâlniri colecțiile pe care le dețin.

Ziua de joi, 28 iunie, a fost una cu totul specială, deoarece elevii au vizitat colecția de animale împăiate din cadrul Muzeului Liceului nr. 2 „Lucian Blaga” din Reghin, dar și Muzeul Etnografic „Anton Badea”, unde au continuat să brodeze ceea ce au început în cadrul primului atelier. În ultima zi a proiectului ne-am propus realizarea unui colț de grădină, pe care l-am numit „colțul verde”. La finalul proiectului, copiii au fost răsplătiți cu diplome, dulciuri și fructe.

Câteva impresii lăsate de participanții la proiect considerăm că sunt bine venite, fapt pentru care le vom reda mai jos: „În cadrul acestui proiect apreciez faptul că am învățat să brodăm” (Andrada); „Apreciez că pe toată durata proiectului ne-ați învățat lucruri bune și folositoare pentru viitor” (Raul); „Apreciez faptul că am învățat câțiva pași de dans” (Yasmine); „Mă bucur că aici am învățat să brodez și să vopsesc” (Vanesa); „Mie mi-a plăcut totul și o să mai vin” (Daniel); „Mie mi-a plăcut că am învățat să brodez și să vopsesc; când are tata de vopsit o să îl ajut” (Alexandru).

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru faptul că ne-a ajutat să ducem la bun sfârșit acest proiect, nădăjduind că tot ceea ce copiii au învățat pe durata acestuia le va fi spre folos, zidire și creștere. Nu în ultimul rând, mulțumim partenerilor care au fost alături de noi: Școala Gimnazială Batoș; Primăria Batoș; Dragoș și Cristina Stoica; Liceului nr. 2 „Lucian Blaga” din Reghin; Muzeului Etnografic „Anton Badea”, voluntarilor: prof. Anca Liana Mărcuș; Ildiko Sarosi; Antonie și Simona David Anca. Cuvintele psalmistului David: „De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar păzi Domnul cetatea, în zadar ar priveghea cel ce o păzește” (Ps. 126) sunt valabile pentru noi, toți cei implicați în realizarea proiectului, și ar fi indicat să le păstrăm în minte, deoarece fiecare are locul și rolul său, căci numai în acest mod putem înfăptui lucruri spre slava lui Dumnezeu.

 

Simona Rocxana David Anca

Share