Resfințirea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Hodac, protopopiatul Reghin

Duminică, 11 septembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de resfințire a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Hodac, protopopiatul Reghin, iar mai apoi a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia Hodac, protopopiatul Reghin. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și rostit cuvântul de învățătură.

La finalul slujbei, în semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească depusă în ogorul Bisericii pe parcursul anilor de slujire, părintele Nicolae Mihail Fiț, preot al parohiei Hodac începând cu anul 2004, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii locașului de închinare au primit din partea Arhipăstorului nostru Diplome de aleasă cinstire.

Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Fiul lui Dumnezeu îmbrățișează pe Cruce întreaga lume căzută pentru a o restitui Tatălui. Sfântul Chiril al Ierusalimului spunea oarecând: «Dumnezeu Și-a întins mâinile pe Cruce pentru a cuprinde marginile universului». Iar scriitorul bisericesc Lactanțiu scria: «Astfel, Dumnezeu, în patima Sa, Și-a întins brațele și a cuprins cercul pământului pentru a însemna că, de la Răsărit și până la Apus, un popor ce va să vină se va strânge sub aripile Sale». Iată motivul pentru care trebuie să prețuim Sfânta Cruce, steagul biruinței și semnul religiei creștine”.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Hodac a fost ridicată în anul 1881, din daniile și cu sprijinul deosebit al bunilor credincioși de aici. Locașul de rugăciune a fost împodobit cu haina picturii între anii 1981-1984, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Gabriel Dogărescu din București. Catapeteasma bisericii este sculptată în lemn de stejar, fiind realizată în anul 2000. În decursul ultimilor trei ani, sub atenta coordonare a părintelui paroh, au fost executate numeroase lucrări de înfrumusețare a locașului de cult.

Share