Seria taberelor de vară continuă în Arhiepiscopia Alba Iuliei

Programul de tabere organizat de către Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei a continuat în perioada 7-14 iulie 2023 cu alte două serii, cumulând un număr de 35 de copii, din județele Alba și Mureș. Cele două tabere s-au desfășurat la Centrul Misionar de tineret „Sfântul Ioan Valahul” de la Cetea, respectiv în localitatea Bistra Mureșului, pe Valea Mureșului Superior. Ca de fiecare dată, programul taberelor a îmbinat armonios activitățile recreative cu cele educative, constituind moduri fascinante de petrecere a vacanței de vară.

Una dintre tabere s-a desfășurat la Centrul Misionar de tineret „Sfântul Ioan Valahul” de la Cetea, avându-i ca participanți pe elevii clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Târgu-Mureș, coordonați de către doamna învățătoare Viorica Maier. Deplasarea cu trenul la Alba Iulia a reprezentat pentru mulți dintre ei o noutate și împlinirea unei curiozități. În orașul Unirii, copiii au fost întâmpinați de voluntarii Asociației Iuvenis Alba Iulia, alături de care au făcut o plimbare cu minibusul în șanțurile Cetății Alba Carolina și au vizitat o parte din obiectivele centrale din perimetrul cetății.

În continuare, tinerii și-au consolidat informațiile primite în cadrul unei vânători de comori, care a pus în valoare oamenii și evenimentele de frunte care au marcat viața cetății albaiuliene și a întregii țări. La Centrul de tineret Cetea au avut parte de drumeții la Cascada Băile Romane și pe masivul care le străjuiește, de unde au admirat Vârfurile Piatra Cetii și Pleașa, dar și localitățile care se întind de o parte și de alta a Râului Mureș. Din program nu au lipsit focul de tabără, jocurile și activitățile recreative și distractive, specifice vârstei lor.

În ultima zi de tabără, copiii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, după care și-au antrenat aptitudinile fizice în Parcul de aventură Dynamis, unde au parcurs mai multe trasee. Acestea au reprezentat doar o încălzire pentru ceea ce avea să urmeze, și anume, parcurgerea traseului din Cheile Râmețului, pe care ei înșiși au numit-o „cea mai tare experiență din viața de până acum”. În această stare de împlinire și satisfacție pentru reușită, au încheiat tabăra, mulțumind lui Dumnezeu și închinându-se la sfintele odoare care sunt ocrotite în Mănăstirea Râmeț.

Cea de-a doua tabără s-a desfășurat pe Valea Mureșului Superior, având 22 de participanți din Alba Iulia și Luduș. În prima zi, aceștia au vizitat Salina Praid și Casa Fluturilor Exotici de la Praid, după care și-au continuat itinerariul spre localitatea Bistra Mureșului. Complexul care a găzduit tabăra le-a oferit copiilor posibilitatea de a alerga și de a se juca în voie, dar și de a se relaxa, ascultând susurul apei și freamătul pădurii.

În zilele petrecute în tabără au primit numeroase provocări în cadrul mai multor întreceri sportive și jocuri de dezvoltare personală, prin care s-au urmărit depășirea unor limite proprii și conștientizarea eficienței lucrului în echipă. Pentru că la o distanță nu foarte mare aveam obiective deosebit de atractive, am pregătit o excursie de o zi. În cadrul acesteia am vizitat Cheile Bicazului, am făcut o plimbare cu barca pe Lacul Roșu, ne-am potolit setea din izvorul Mureșului, nevenindu-ne parcă să credem că acel firișor de apă poate să crească atât de mult, devenind râul cu care suntem obișnuiți la Luduș sau la Alba Iulia, și am vizitat biserica Mănăstirii Izvoru Mureșului și atelierele de pictură, mozaic și tâmplărie, unde, cu multă măiestrie, maicile și părintele duhovnic creează icoane și obiecte bisericești de o rară frumusețe.

Am lăsat pentru finalul călătoriei noastre o experiență cu o doză mai ridicată de adrenalină, și anume, coborârea cu bobul pe pista de la Toplița, de care cred că cei mici nu s-ar fi săturat nici până a doua zi. Focul de tabără din ultima seară a reprezentat un bun prilej de a rememora cele mai reușite activități, de a cânta și de a împărtăși impresii și trăiri. Cu pregătirea necesară, în ultima zi a taberei, copiii au participat la Sfânta Liturghie în Parohia Deda, împărtășindu-se și mulțumind lui Dumnezeu, părinților lor și voluntarilor pentru aceste zile de care suntem siguri că-și vor aduce aminte cu drag. Tabăra s-a încheiat cu o inedită lecție de istorie, la Mini Park Transilvania, unde o mână de oameni dibaci au reprodus în miniatură cele mai importante edificii de pe tot cuprinsul Transilvaniei.

Ne-am luat cu greu rămas-bun de la cei care ne-au binedispus o săptămână întreagă prin vioiciunea lor, dar am stabilit că ne vom revedea curând pentru a descoperi împreună locuri noi și pentru a adăuga și alte experiențe benefice formării unor caractere puternice și morale.

Pr. Cristian Rațiu

Share