Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, sărbătorit în parohia Teleac, protopopiatul Alba Iulia

Joi, 5 august, 2021, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, comunitatea parohială de la Teleac, protopopiatul Alba Iulia și-a sărbătorit cel de-al doilea ocrotitor

Momentele de rugăciune au început în seara zilei precedente cu slujba Vecerniei mari cu Litie, Utrenia și Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de psalți ai bisericii memoriale „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. La momentul chinonicului, tânăra Roxana Onciul a interpretat câteva pricesne închinate Maicii Domnului.

În dimineața zilei de 5 august, credincioșii au citit Acatistul Cuviosului și s-au închinat la un fragment din camilafca sihastrului român din Țara Sfântă, păstrată într-o racla de sticlă. Acest odor de mare preț a fost primit în dar, în anul 2018, din partea părintelui Constantin, starețul Mănăstirii Hozeva, unde se află cinstitele moaște al Sfântului Ioan. Cu ocazia pelerinajului în Țara Sfântă din anul 2020, credincioșii din Teleac au oferit un epitrahil sfântului român. Ziua s-a încheiat cu oficierea Paraclisul Maicii Domnului, slujba fiind urmată de vizionarea unui documentar despre Sfântul român de la Hozeva.

Biserica parohiei Teleac a fost edificată între anii 2011-2017, locașul fiind târnosit la data de 10 septembrie 2017, a fost târnosită de către Arhipăstorul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu. Cu ocazia sfințirii, biserica a primit, ca al doilea ocrotitor, pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, primul hram fiind închinat Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. La momentul respectiv, biserica de la Teleac era singura din Eparhia Alba Iuliei care îl avea ca și ocrotitor pe Sfântul Ioan Iacob.

 

Pr. paroh Bogdan Avram

Share