Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, prăznuiți în parohia Delenii, protopopiatul Târnăveni

Sâmbătă, 24 aprilie a.c., când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, Mitropoliții Transilvaniei, parohia Delenii, protopopiatul Târnăveni, a îmbrăcat straie de sărbătoare, cu prilejul cinstirii ocrotitorilor.

Evenimentul de mare importanță pentru comunitate a debutat la ceas de seară, în ajunul sărbătorii, când a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de către un sobor restrâns de preoți din cuprinsul protopopiatului. În ziua praznicului, după oficierea Sfintei Liturghii, a fost organizată o agapă frățească în curtea bisericii. În după-amiaza zilei, în cimitirul parohial a fost săvârșită slujba parastasului de obște pentru toți cei plecați la Domnul, după care a avut loc sfințirea troiței care a fost amplasată pe locul Altarului fostei biserici parohiale care a fost distrusă în totalitate de alunecările de teren ce au avut loc în anul 1999 în partea de sud a localității.

Tot atunci, au fost sfințite și celelalte troițe aflate în diverse puncte pe raza satului Delenii, toate acestea fiind restaurate cu truda și osteneala domnului consilier parohial Gheorghe Madac. De asemenea, pentru a marca cei aproape 27 de ani de la sfințirea actualei biserici parohiale, în colaborare cu MCM Studio, a fost realizată o prezentare a video care expune cadre ale momentelor importante din viața comunității ortodoxe din Delenii.

Biserica „Sfinţii Ilie Iorest şi Sava Brancovici” din localitatea Delenii este o construcţie relativ nouă, ridicată cu mult efort, din credinţă curată şi dragoste faţă de Biserica strămoşească, de către enoriaşii acestei localităţi. În anul 1977, s-a pus piatra de temelie a bisericii, iar 17 ani mai târziu aceasta a îmbrăcat cea mai aleasă haină, cu ocazia sfințirii sale.

Începând cu anul 2017, cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, biserica a trecut prin ample lucrări de reparații, consolidare și înfrumusețare, dintre acestea amintind: înlocuirea/completarea obiectelor de cult din Sfântul Altar, înlocuirea acoperișului, modernizarea sistemului de încălzire termică, efectuarea de lucrări de reparații și modernizare a pardoselii, achiziționarea de mobilier bisericesc pentru pronaos și Sfântul Altar sau construirea unui lumânărar.

Totodată, începând cu anul 2017, în parohia Delenii a început o bogată activitate cu copiii și tinerii, aceștia fiind implicați în permanență în viața bisericii și a comunității prin derularea de activități cultural-artistice, seri de film, discuții libere pe baza provocărilor cu care se confruntă tinerii azi, workshopuri și seminarii educative, drumeții, seri catehetice de tâlcuire a Sfintei Scripturi, concursuri cu premii, vizite de studiu la Mănăstiri, muzee și alte obiective de interes pentru tineri.

 

Pr. paroh Silviu Jimborean

Share