Simpozionul Național de Martirologie (ediția a VII-a), desfășurat în mediul online

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, sâmbătă, 3 aprilie 2021, a debutat cea de-a VII-a ediție a Simpozionului Național de Martirologie, sub genericul „Morții (ne)uitați ai comunismului. Topografia represiunii, între arheologia crimelor și locurile memoriei. Omagiere publică și cultivare liturgică”. Evenimentul va continua duminică, 4 aprilie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, prin oficierea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare de către Părintele Arhiepiscop Irineu, alături de un sobor de clerici.

Manifestarea științifică de față este organizată de către Arhiepiscopia Alba Iuliei și Muzeul Național al Unirii, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Memorialul Aiud și Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Având în vedere condițiile speciale actuale privind organizarea evenimentelor ce reunesc un număr ridicat de persoane, simpozionul a avut loc în mediul online, pe platforma „Zoom”, fiind transmis în direct pe pagina de facebook a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Lucrările Simpozionului au debutat sâmbătă, 3 aprilie, manifestarea bucurându-se de participarea a numeroși invitați din țară, preocupați îndeaproape de cercetarea fenomenului martiric din închisorile comuniste și de cultivarea memoriei victimelor regimului comunist. În deschiderea evenimentului, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, în numele Părintelui Arhiepiscop Irineu, a adresat alese mulțumiri tuturor participanților, precum și celor care s-au implicat în derularea acestei manifestări științifice și duhovnicești. Totodată, părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a rostit un cuvânt de deschidere în numele corpului didactic al instituției de învățământ teologic universitar din orașul Marii Uniri.

În continuare, a avut loc prezentarea lucrărilor de către participanți, referatele fiind dezbătute în cadrul a patru secțiuni tematice: I. Instaurarea comunismului. Context represiv și (re)poziționări eclesiale (moderator: pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi); II. Rugul Aprins și represiunea anti-religioasă (moderator: Adrian Nicolae Petcu); III. Univers concentraționar. Figuri martirice (moderator: dr. Dragoș Ursu); IV. Memoria(lizarea) comunismului și traducerile culturale ale suferinței (moderator: dr. Ioana Ursu). De asemenea, la finalul prezentării lucrărilor, au fost reliefate anumite concluzii ale celor dezbătute în cadrul simpozionului. Manifestarea va continua duminică, 4 aprilie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, prin oficierea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare de către Înaltpreasfințitul Părintele Arhiepiscop Irineu, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Share