Slujba înmormântării părintelui Ioan-Emanuel Benchea, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu

Pe data de 4 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba înmormântării preotului Ioan-Emanuel Benchea, la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Alba Iulia. Părintele Ioan-Emanuel a trecut la cele veșnice în data de 1 ianuarie 2023.

Miercuri, 4 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Alba Iulia. Începând cu ora 12.00, Ierarhul nostru a oficiat slujba înmormântării vrednicului de pomenire părinte Ioan-Emanuel Benchea, trecut la cele veșnice în dimineața zilei de 1 ianuarie 2023, la vârsta de 36 de ani. La slujba de prohodire au luat parte numeroși clerici și credincioși atât din Alba Iulia, cât și din municipiul Sibiu, unde părintele Ioan-Emanuel a slujit în decursul ultimilor șapte ani.

La finalul slujbei, Întâistătătorul Eparhiei noastre a rostit un cuvânt de învățătură și a adresat cuvinte de mângâiere și întărire doamnei preotese Alina-Lucreția și familiei părintelui Ioan Benchea. Părintele Arhimandrit Ioachim Tomoiagă, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, a dat citire mesajului transmis de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu. Apoi, trupul neînsuflețit al părintelui Ioan-Emanuel a fost așezat la locul de veșnică odihnă, în cimitirul „Chip” din cartierul albaiulian Ampoi III, spre nădejdea învierii și a vieții celei de veci.

*


Părintele Ioan-Emanuel Benchea s-a născut la data de 6 iunie 1986, în familia preotului Ioan Benchea și Mirela, având un frate, Mihai-Ștefan. Copilăria a petrecut-o în orașul Teiuș, iar la vârsta de 10 ani s-a mutat împreună cu familia în orașul Alba Iulia, odată cu transferul părintelui Ioan Benchea în parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Între anii 2001-2006, după absolvirea cursurilor Școlii Gimnaziale „Vasile Goldiș” din Alba Iulia, a studiat la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”. Ulterior, în perioada 2006-2010, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. După absolvirea studiilor masterale la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, a urmat cursurile de doctorat sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, la specializarea Misiologie Ortodoxă.

În luna august a anului 2010, s-a căsătorit cu tânăra Alina-Lucreția Rodilă, căsnicie împlinită și binecuvântată prin nașterea celor doi fii, Ioan și Ștefan. În data de 3 octombrie 2010, a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei arhiepiscopale din Alba Iulia, unde a slujit până la data de 1 octombrie 2013. Ulterior, s-a stabilit împreună cu familia în municipiul Sibiu, unde a fost numit diacon pe seama Catedralei mitropolitane și a activat în administrația Centrului eparhial. Pe data de 17 ianuarie 2016, a fost hirotonit preot pe seama parohiei Sibiu – Hipodrom I, de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Aici, la Altarul bisericii „Sfântul Antonie cel Mare”, a slujit cu bucurie și dragoste vreme de șapte ani, continuând lucrarea sfințitoare a părintelui Ilarie Benchea.

Share