Slujire arhierească la Catedrala arhiepiscopală

În data de 2 aprilie 2021, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Ierarhul nostru a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite.

Vineri, 2 aprilie, când Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfântului Cuvios Tit, făcătorul de minuni, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Alba Iulia. Începând cu ora 16.00, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite la Catedrala arhiepiscopală din vechea Cetate a Bălgradului. La momentul rânduit din cadrul slujbei, tânărul Constantin Dumitrache a fost hirotonit diacon.

În Postul Mare, în zilele de luni până vineri (cu excepția zilelor aliturgice, a Praznicului Bunei Vestiri și a Joii celei Mari) se oficiază Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, slujbă al cărei autor este considerat a fi Sfântul Grigorie Dialogul (†604). Această rânduială liturgică a apărut ca urmare a dorinței credincioșilor de a primi Sfânta Euharistie și în zilele de peste săptămână din perioada Postului Sfintelor Paști, timp în care nu se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și a Sfântului Vasile cel Mare.

Share