Slujire arhierească în parohia Șibot, protopopiatul Sebeș

Duminică, 29 noiembrie 2020, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Șibot. În cadrul slujbei, diaconul Raul Goia a fost hirotonit preot, iar tânărul Mihai Roșca a fost hirotonit în treapta de diacon. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Cosmin Șandru a fost hirotesit întru iconom-stavrofor.

În Duminica a XXX-a după Pogorârea Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia Șibot, protopopiatul Sebeș. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate. În cadrul slujbei, la momentele rânduite, diaconul Raul Goia a fost hirotonit preot pe seama parohiei Gârde, protopopiatul Câmpeni, iar tânărul Mihai Roșca a fost hirotonit diacon.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Dacă Hristos a spus: «Eu sunt Lumina lumii», «Eu sunt pâinea vieții», nu putem decât să-I cădem în genunchi și să spunem cu Sfântul Apostol Petru: «Doamne, la cine ne vom duce? Că Tu Singur ai cuvintele vieții veșnice». Dacă Domnul este «calea, adevărul și viața», nu putem decât să-I strigăm cu Psalmistul David: «Doamne, unde mă voi duce le la Duhul Tău și de la fața Ta unde voi fugi?». Cei care nu vor să-L audă pe Hristos, chemându-i: «Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi», Îl vor auzi odată, spunându-le: «Mergeți de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic». Așadar, să ne străduim a trăi în Legea Evangheliei, urmându-L pe Hristos, Singurul Care poate da sens existenței noastre pământești, iar dincolo de granițele morții ne va da bogățiile nemăsurate ale Împărăției Sale”.

La finalul Sfintei Liturghii, în semn de apreciere pentru întreaga osteneală și râvnă de care a dat dovadă în activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, părintele Cosmin Șandru, preot al parohiei Șibot începând cu anul 2014, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, membrii Consiliului Parohial și ai Comitetului Parohial au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu Diplome de aleasă cinstire.

Prima atestare documentară a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Șibot este consemnată la data de 8 noiembrie 1826, după cum reiese dintr-o inscripție de pe zidul exterior al locașului. Între anii 1958-1959, biserica a fost îmbrăcată în haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Constantin Nițulescu din București. Târnosirea locașului de cult a avut loc în anul 2006, urmând ca din anul 2014, odată instalarea noului paroh, să fie executate numeroase lucrări de reabilitate și înfrumusețare a interiorului și exteriorului bisericii.

 

Share