Tabăra Națională „Părintele Teofil Părăian”, aflată în desfășurare la Mănăstirea Oașa

12 August 2022

În perioada 8 – 17 august, la Mănăstirea Oașa, județul Alba, se desfășoară Tabăra Națională „Părintele Teofil Părăian”, la care iau parte 250 de tineri din toată țara. Tabăra este organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa.

Tinerii au ajuns la mănăstire pe 8 august și s-au regăsit în liniștea locului și în frumusețea peisajului. A doua zi a început devreme, cu Sfânta Liturghie, cel mai adânc moment de rugăciune împreună de peste zi. Tabăra a fost deschisă oficial de către Ierom. Mihail Lupescu, al cărui cuvânt a subliniat importanța conservării cadrului și a ritmului de viață monastic. Tinerii vor avea ocazia să se integreze pentru câteva zile în tot programul mănăstirii, fiind, în mod real și viu, mai aproape de Dumnezeu.

Programul unei zile de tabără presupune participarea la programul liturgic specific Postului Adormirii Maicii Domnului, la activitățile gospodărești, dar și activități culturale, duhovnicești.

Primul invitat al taberei a fost părintele Nicolae Tănase, de la Valea Plopului, care le-a vorbit tinerilor despre „Soțul ideal, soția ideală”, marți, 9 august. Părintele a început prin a detalia scopurile căsătoriei, dintre care primul este „împlinirea amândurora, unul în altul și a amândurora în Hristos”. Apoi a detaliat, în spiritul său, cu desăvârșire ancorat în realitate, soluții la principalele probleme ale tinerilor în prietenie și în căsătorie, într-un dialog dinamic cu aceștia.

Miercuri, 10 august, l-am avut ca invitat pe părintele Vasile Vlad, care ne-a vorbit despre „Mânia – virtute și patimă”. Dezvăluind chipuri ale mâniei în lumea cotidiană, părintele ne-a învățat să folosim în mod constructiv această putere sufletească.

Tot miercuri, la ceas de seară, tinerii au avut ocazia să se cunoască prin jocuri, în cadrul unor ateliere interactive.

Seria conferințelor a continuat joi cu pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi, care a susținut conferința cu tema „Etica globală și pluralismul moral”, în care a prezentat o perspectivă ortodoxă asupra noilor paradigme etice contemporane și asupra provocărilor ideologice ale societății de azi.

Vineri, domnul Felix Tătaru, președintele Asociației SuperTeach și al GMP Group și cofondator Radio Itsy Bitsy, îi ajută pe tineri să își descope și să înmulțească talanții.

Ziua de sâmbată, 13 august, este rezervată unui eveniment deosebit, aflat deja la a III-a ediție – „Tâlcuirea Psaltirii”, realizată de Arhim. Iustin Miron și Ierom. Pantelimon Șușnea de la Mănăstirea Oașa.

O notă de inedit va fi prezentă duminică, când domnul Eusebiu Burcaș, lider al comunității CLARO, va prezenta tinerilor principii de educație financiară prin prisma moralei creștine.

În cadrul taberei, tinerii vor participa la cele două hramuri ale mănăstirii, 15 august – Adormirea Maicii Domnului și 17 august – Sfântul Gheorghe Pelerinul.

Luni, 15 august, după Sfânta Liturghie, se va organiza o sinaxă cu Protos. Silvan Cablea, starețul Mănăstirii Oașa, în încercarea de a pătrunde mai adânc tainele vieții duhovnicești, iar marți, 16 august, tinerii vor organiza un program artistic în cadrul căruia se vor prezenta prin cântec și poezie.

 

Pentru mai multe detalii legate de taberele organizate la Mănăstirea Oașa, pot fi accesate paginile:
https://www.facebook.com/SfantaManastireOasa/
https://www.instagram.com/manastireaoasa/

Share