Târnosirea bisericii din parohia Solovăstru, protopopiatul Reghin

Duminică, 19 iunie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de târnosire a bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din parohia Solovăstru, protopopiatul Reghin. În continuare, Chiriarhul nostru a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

În prima Duminică după Pogorârea Sfântului Duh, numită „a Tuturor Sfinților”, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în parohia Solovăstru, protopopiatul Reghin. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, după care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși dreptslăvitori.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Credincioșii care sunt cu Hristos aici, vor fi cu El și dincolo, iar cei ce-L mărturisesc pe Hristos prin adevărată trăire creștinească, vor fi răsplătiți, cum arată Evanghelia de astăzi. Închipuiește-ți că, într-o zi, Iisus te va îmbrățișa, mărturisind înaintea îngerilor din cer că ești al Său. El a promis că se va lepăda de aceia care s-au lepădat de El și îi va mărturisi înaintea Tatălui Său pe aceia care L-au mărturisit, adică au făcut voia Lui. Știind aceasta, se cade să-L mărturisim pe Domnul prin viața și faptele noastre, din clipa aceasta și până în ceasul morții noastre”.

La finalul slujbei, pentru întreaga osteneală și râvnă apostolică de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire, părintele Adrian Ganea, preot al parohiei Solovăstru începând cu anul 2008, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la înfrumusețarea locașului de închinare au primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre Diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din parohia Solovăstru a fost ridicată între anii 1922-1926, în formă de navă, având pereții din cărămidă și piatră. Pictura care împodobește locașul de cult a fost executată în ulei de către pictorul Nicolae Pop din Târgu-Mureș. Începând cu anul 2008, au fost desfășurate ample lucrări de restaurare și înfrumusețare a exteriorului și interiorului bisericii, dintre care amintim schimbarea completă a acoperișului și placarea cu marmură a Sfintei Mese și a Proscomidiarului. Astfel, locașul de rugăciune a fost înfrumusețat și înzestrat cu toate cele necesare cultului divin, fiind pregătit pentru târnosire.

Share