Tinerii din parohia Băița, protopopiatul Reghin, au participat la cea de-a treia ediție a Școlii de Vară

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în parohia Băița, protopopiatul Reghin, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a proiectului „Ne rugăm, învățăm și ne distrăm”, sub forma Școlii de Vară, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, 1-15 august 2021.

Anual, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, tinerii școlari și liceeni din satul Băița, precum și cei aflați în vacanță la bunici, participă în fiecare seară la frumoasa slujbă a Paraclisului Maicii Domnului, dând răspunsurile la strană și cântând frumoasele imne ce alcătuiesc imnografia mariologică specifică acestei perioade. Pe lângă această participare activă la cultul divin, tinerii au fost implicați într-o serie de activități culturale, sociale, artistice și ludice, menite să contureze dezvoltarea lor ca tinere speranțe ale societății.

Astfel, în prima săptămână, în fiecare dimineață, îndrumați de preotul paroh Vasile Antoniu Rusu, împreună cu doamna Elena Costinaș, meșter popular, tinerii au fost inițiați în arta picturii icoanelor pe sticlă, realizând diferite modele tradiționale. După-amiaza, înainte de slujba Paraclisului, împreună cu dascălii din localitate (Angela Cotoi, Teodora Cotoi și Călin Ceteraș), au participat la diferite jocuri menite să dezvolte lucrul în echipă, precum și aptitudini intelectuale, sociale, creative și motrice.

În a doua parte a proiectului, în cea de-a doua săptămână, tinerii au continuat activitățile, implicându-se în realizarea standurilor de expoziție pentru icoane, precum și în realizarea de brățări în stilul meșterilor populari. După masa, jocurile creative au continuat, făcând totodată și o incursiune în jocurile copilăriei generațiilor mai vechi, lipsite de tehnica și aparatura modernă. De asemenea, au participat și la un program de învățare a regulilor de circulație rutieră, menite să ofere siguranță participanților la trafic, mari sau mici, în autovehicule sau pietoni, cu sprijinul Poliției Rutiere.

În ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, după participarea la Sfânta Liturghie, atât tinerii participanți, cât și dascălii au primit din partea preotului paroh diplome de merit, în semn de „aleasă prețuire și apreciere pentru dăruirea și devotamentul față de activitățile culturale și religioase desfășurate în Parohia Ortodoxă Română Băița, în cadrul proiectului «Ne rugăm, învățăm și ne distrăm», cu ocazia organizării Școlii de Vară, ediția a III-a”. La finalul slujbei, icoanele realizate au fost sfințite, urmând să rămână o scurtă perioadă expuse la biserică, după care micii iconari le vor lua acasă spre binecuvântare.

 

Pr. Vasile Antoniu Rusu

Share