Vizită arhierească la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia

Marți, 2 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din municipiul Alba Iulia. De la ora 10.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre a efectuat o vizită arhierească la acest așezământ monahal aflat sub oblăduirea maicii starețe Iuliana Rusu. Cu acest prilej, Arhipăstorul Alba Iuliei s-a întâlnit cu obștea mănăstirii, adresându-le viețuitoarelor de aici cuvinte ziditoare de suflet și sfaturi duhovnicești.

Mănăstirea „Hristos Pantocrator” este situată pe hotarul de vest al municipiului Alba Iulia, într-o frumoasă zonă rezidențială, aflată la liziera pădurii de la poalele unei coline a Munților Metaliferi. Istoria așezământului este legată de numele celui de-al doilea episcop al Armatei, Ioan Stroia, din inițiativa căruia, în anul 1937, a fost înființat Schitul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

Odată cu instaurarea regimului comunist și desființarea Episcopiei Armatei, în anul 1948, aici au viețuit episcopii Policarp Morușcă al Americii și Veniamin Nistor al Caransebeșului. În prezent, ansamblul monahal este construit în formă de cetate semideschisă, având în mijloc două frumoase locașuri de rugăciune: biserica mică „Sfântul Lazăr” și biserica mare „Sfântul Mare Mucenic Mina”.

La inițiativa Părintelui Arhiepiscop Irineu, în urma unor ample lucrări, aici s-au construit: Cripta Ierarhilor, Căminul bisericesc Peregrinus și Centrul cultural-misionar. Noua biserică ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Mina a fost târnosită pe data de 18 iulie 2021, în prezența a numeroși clerici și credincioși de pe cuprinsul județelor Alba și Mureș, precum și din alte zone ale țării.

Share