Ziua Mondială a Radioului, marcată anual pe 13 februarie | Radio Reîntregirea, de 22 de ani în slujba Bisericii și a societății

Până în zilele noastre, radioul reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de informare în masă la nivel mondial, pentru cea mai largă audiență și în timpul cel mai scurt posibil. Marcată în amintirea primei emisii a postului de radio al Națiunilor Unite (13 februarie 1946), Ziua Mondială a Radioului a fost instituită la inițiativa Academiei Spaniole de Radio. În urma unui studiu de fezabilitate realizat la UNESCO, Delegația Permanentă a Spaniei a prezentat propunerea de a fi stabilită o zi dedicată radioului. Astfel, pe data de 3 noiembrie 2011, în cadrul unei Conferințe generale a UNESCO, a fost proclamată în mod oficial Ziua Mondială a Radioului, fiind sărbătorită anual pe 13 februarie.

Înființarea Societății de Difuziune Radiotelefonică din România a avut loc la sfârșitul anului 1927. Anterior acestui moment, a fost publicată o broșură de propagandă intitulată „Radiodifuziunea. Lămuriri privitoare la necesitatea şi utilizarea radiodifuziunii”. Prin intermediul acesteia, se puncta faptul că „Radiodifuziunea este menită să aibă aceeaşi însemnătate ca şi presa, asupra căreia are superioritatea instantaneităţii, precum şi a expresiunii personale şi directe”. Prima emisiune a Societății de Difuziune Radiotelefonică a fost transmisă pe data de 1 noiembrie 1928, radioul public din țara noastră identificându-se drept un promotor al culturii românești și un catalizator al formării și susținerii spiritului civic.

Radio Reîntregirea – extensiune misionară a Bisericii în Eparhia Alba Iuliei

Cu o tradiție cultivată pe parcursul a peste două decenii, Radio Reîntregirea, patronat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei, este unul dintre cele mai ascultate și apreciate posturi radiofonice din împrejurimi. Radio Reîntregirea oferă o varietate largă de emisiuni, rubrici și radioprograme cu specific cultural-religios, fiind receptat în județele Alba și Mureș, dar și în județele învecinate. Înființat în anul 2001, Radio Reîntregirea este cel de-al treilea post de radio ortodox din România, după Radio Trinitas, înființat la Iași, în anul 1998, și Radio Renașterea, fondat la Cluj-Napoca, în anul 1999. Pe lângă emisiunile tematice, un deziderat al radioului albaiulian a fost transmiterea slujbelor oficiate în Catedrala Încoronării.

Prima emisie a postului Radio Reîntregirea a fost înregistrată pe data de 25 decembrie 2001, de Praznicul Nașterii Domnului, când a fost difuzată Dumnezeiasca Liturghie arhierească din Catedrala arhiepiscopală. Proiectul radioului s-a dovedit a fi unul de o importanță fundamentală în ceea ce privește rolul său misionar în întreaga Eparhie (și nu numai). Astfel, până în prezent, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, colectivul Radioului Reîntregirea – aflat sub coordonarea domnului director Ștefan Bretoiu – își propune să se implice activ, alături de parteneri și colaboratori, la promovarea valorilor autentice tradiționale și social-filantropice, continuând activitatea începută în urmă cu peste două decenii.

Share