100 de ani de la nașterea Arhimandritului Dometie Manolache

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea Părintelui Dometie Manolache, unul dintre marii duhovnici ai secolului XX. Arhimandritul Dometie a văzut lumina zilei în data de 15 octombrie 1924, fiind originar din județul Buzău. În anul 1945, a absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Buzău ca șef de promoție, urmând apoi cursurile Institutului Teologic din București. Vocaţia deosebită pentru viaţa monahală îl determină să se închinovieze la Mănăstirea Prislop, în luna iulie a anului 1949. Părintele Dometie a ajuns la Mănăstirea Râmeț în primăvara anului 1959, având ca scop reînflorirea viețuirii monahale de aici și întărirea Ortodoxiei românești.

În anul 1972, Părintele Dometie Manolache s-a înscris la cursurile de doctorat în Teologie, în cadrul Institutului Teologic din București, pe care le-a absolvit în anul 1975, cu o lună de zile înainte de trecerea în veșnicie. S-a mutat la Domnul într-o zi de duminică, pe data de 6 iulie 1975, la vârsta de 50 de ani. În semn de recunoștință pentru vrednicia dovedită, Părintele Dometie a fost numit de către Preotul Profesor Dumitru Stăniloae drept „un erou al credinţei, un suflet de mare sfinţenie şi puritate”. De asemenea, în cuvântul rostit la ceremonia de înmormântare, Arhiereul Emilian Birdaș a subliniat următoarele: „Adormitul întru Domnul se înscrie, cu toată vrednicia, pe linia osârduitorilor săi înaintași din trecut”.

În decursul ultimilor ani, Părintele Dometie Manolache a fost propus spre canonizare, alături de 14 cuvioși și mărturisitori din secolul XX. În cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din perioada 11-12 iulie 2024, a fost aprobată canonizarea fostului duhovnic al Mănăstirii Râmeț. Arhimandritul Dometie Manolache va fi cinstit în data de 6 iulie a fiecărui an, cu titulatura: „Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț”. Ceremonia solemnă a trecerii în rândul sfinților este programată în anul 2025, proclamat în Patriarhia Română drept „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.

Share