Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, 12 tineri de la Centrul Cultural-Catehetic „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” al parohiei Reghin – Iernuțeni au participat, în perioada 1-31 ianuarie 2023, la Proiectul-Concurs Internațional „Porți verzi”.
Această competiție este adresată tinerilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, din mai multe țări europene, precum Ungaria, Slovacia, Ucraina, Serbia, Croația, Slovenia și Austria. Întrecerea este organizată de către Fundația Europeană de Tineret Ungaria, Organizaţia Tinerilor Maghiari din Europa, cu sediul în Szeged, alături de Organizații precum „Sternsinger”, „Acțiune globală”, „Plant for Planet” și Fundația pentru Africa.
La secțiunea „Datini de Crăciun”, tinerii de la Centrul Cultural-Catehetic „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”, coordonați de prof. Ana-Maria Chiorean și părintele prof. dr. Claudiu-Dorin Chiorean, au obținut medalia de bronz, participând la diferite spectacole de Crăciun și vestind Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. La ediția din acest an, au fost înscriși peste 4.000 de participanți, însă doar 800 dintre ei au fost premiaţi de către reprezentanţii Organizaţiei din Ungaria, cu o tabără de opt zile pe coasta dalmată a Croaţiei, pe malul Mării Adriatice. În perioada 23‑30 august 2023, cei 12 tineri de la centrul nostru s-au bucurat de tabăra din Croația, implicându-se în activităţi culturale, distractive, recreative și vizitând diferite obiective turistice.
Împreună cu coordonatorii lor, tinerii au fost cazați în localitatea Bast, un sătuc idilic în apropierea stațiunii Baška Voda, de unde, în fiecare zi, au vizitat multe locuri frumoase: Makarska, cu plaja și înghețata ei fabuloasă; insula Hvar (călătorind cu feribotul), considerată bijuteria Adriaticii; insula Brač, de unde se extrage calcar de peste 3.000 de ani; orașul Omiš, cu plaja însorită și plimbarea cu șalupa pe râul Cetina; orașul Split, cu impozantul Palat regal a lui Dioclețian; stațiunea și plaja Baška Voda, datând din timpurile romane, cu livezile ei de măslini și smochini; și bisericuța „Sfântul Nicolae”, unde i-au cântat Maicii Domnului pricesne.
Toate aceste locuri noi pe care le-au descoperit, precum și prieteniile pe care le-au legat cu ceilalți tineri participanți, le-au îmbogățit spiritul și le-au bucurat sufletul. Zona dalmată a Croației este de o frumusețe covârșitoare, o frumusețe descoperită în piatră, apă limpede și soare, ce se îmbină cu istoria, bunul gust și hărnicia locuitorilor, făcându-i pe tineri să exclame precum psalmistul: „Mare eşti Doamne şi minunate sunt lucrările Tale şi nici un cuvânt nu este îndeajuns spre lauda minunilor Tale!”.
Pr. prof. dr. Claudiu-Dorin Chiorean