50 de ani de la târnosirea Catedralei „Sfânta Treime” din municipiul Târnăveni

În data de 24 octombrie 2021, în Duminica a 23-a după Rusalii, s-au împlinit 50 de ani de la momentul târnosirii Catedralei „Sfânta Treime” din municipiul Târnăveni. Cu această ocazie, a fost săvârșită slujba Vecerniei de către un sobor de preoți, după care a avut loc lansarea cărții „Trăiri duhovnicești. Biserica «Sfânta Treime» din Târnăveni – 50 de ani de la sfințire (1971-2021)”.

Duminică, 24 octombrie 2021, Biserica „Sfânta Treime” din municipiul Târnăveni a îmbrăcat haine de sărbătoare. Într-o atmosferă de rugăciune, la ceas de seară, credincioșii au retrăit momentul solemn care a avut loc în urmă cu 50 de ani, într-o frumoasă zi de duminică, pe data de 24 octombrie 1971, atunci când Mitropolitul Ardealului, Nicolae Mladin, înconjurat de un sobor de preoți, a sfințit acest locaș de cult.

Pentru a marca această zi aniversară pentru istoria credincioșilor din municipiul Târnăveni, s-a oficiat Slujba Vecerniei într-un sobor numeros de preoți, din acesta făcând parte părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, Consilier Cultural în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, părintele Sergiu Dumitru, Protopop de Târnăveni, dar și alți preoți din municipiu și din împrejurimi.  

A doua parte a evenimentului a avut în centru lansarea și prezentarea cărții intitulate „Trăiri  Duhovnicești. Biserica «Sfânta Treime» din Târnăveni – 50 de ani de la sfințire (1971- 2021)”, carte publicată la inițiativa părintelui Alin Iernuțan, prin strădania și implicarea mai multor preoți și profesori: părintele protopop Sergiu Dumitru, profesor Georgeta Buda, profesor Mihaela Istrate, profesor Mihaela Bratu și profesor învățământ primar Daniela Lupean. Lucrarea a fost publicată anul acesta, la editura „Eurotip” din Baia Mare, și cuprinde elemente din istoria locașului de închinare și detalii despre slujitorii acesteia, informații culese din arhiva Protopopiatului Ortodox Târnăveni. De asemenea, cartea aduce în atenția cititorilor o oglindire a vieții bisericești de-a lungul istoriei, activitățile cultice fiind mereu împletite armonios cu cele filantropice, cu parteneriate, excursii, concursuri etc. În amintirea tuturor momentelor semnificative, volumul aduce multe imagini vechi, surprinse de-a lungul vremii, dar și unele mai recente.

Mulțumim Bunului Dumnezeu și Maicii Domnului pentru binecuvântarea revărsată asupra noastră în toți acești ani, dar și pentru că ne-am învrednicit a fi părtași acestor momente minunate din istoria Bisericii „Sfânta Treime” din Târnăveni.      

Prof. Daniela Lupean

Share