Acțiunea de ecologizare „Let’s Do IT! Viață sănătoasă într-un mediu sănătos”, ediția a III-a, desfășurată la Târgu Mureș

Luni, 23 septembrie a.c., în municipiul Târgu Mureș a avut loc o amplă acțiune de ecologizare a spațiilor publice. Organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, prin Structura de tineret pentru județul Mureș a Departamentului de tineret și Biroului de cateheză, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Al. I. Cuzaˮ din Târgu Mureș, activitatea care a reunit 250 de elevi și cadre didactice, a constat în colectarea deșeurilor depuse în mod iresponsabil în spațiile publice de promenadă și de recreere, din jurul ansamblurilor de locuințe (blocuri, case) și de pe străzile principale din cartierul Unirii al municipiului Târgu Mureș, rezultând astfel câteva zeci de saci menajeri plini cu gunoaie.

Aflată la cea de-a treia ediție, activitatea „Let’s Do IT! Viață sănătoasă într-un mediu sănătos” urmărește responsabilizarea oamenilor cu privire la protejarea naturii și menținerea unui mediu înconjurător curat și sigur, activarea simțului răspunderii și al acțiunii imediate față de crearea unei comunități mai sănătoase, recunoașterea și aprecierea naturii ca fiind darul lui Dumnezeu pentru om în viața aceasta pământească. De asemenea, trebuie să înțelegem cu toții că doar noi suntem responsabili de viitorul acestei planete și de dezvoltarea durabilă a acesteia, care, prin însăși definiția ei ne îndeamnă la „satisfacerea nevoilor prezentului, fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoiˮ (WCED, Raportul Brundtland). Pentru că „nu moștenim Pământul de la părinții noștri, ci îl împrumutăm de la copiii noștri” (Antoine de Saint-Exupéry), cu toții, tineri și adulți deopotrivă, suntem datori să conștientizăm că, în absența unui comportament civic și moral adecvat, nivelul calității vieții noastre va scădea, ceea ce inevitabil va conduce la degradarea sănătății trupești și sufletești. Nu în ultimul rând, tinerii au discutat și despre „ecologizarea” sufletului, menținerea curăției și sănătății acestuia, prin spovedanie cât mai deasă, participarea la slujbele bisericii și printr-o mai mare implicare în comunitate.

Acțiunea a avut loc sub coordonarea subsemnatei, în calitate de director al Școlii Gimnaziale „Al. I. Cuzaˮ din Târgu Mureș, a prof. Camelia Turcu, consilier eductiv, și a părintelui Silviu Jimborean, Inspector de tineret pentru județul Mureș în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, în colaborare cu alte cadre didactice care predau la instituția noastră de învățământ: Daniela Szekely, Simon Oprea, Adina Aștelean, Monica Grama, Imola Kislaki, Ioan Man, Șerban Claudia, Nicoleta Vajda.

Prof. Ioana Maria Bucur

Share