Activitate cu copiii în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, desfășurată la Târgu-Mureș

În Săptămâna Sfintelor Pătimiri, preoții din cartierul Dâmbu Pietros din municipiul Târgu-Mureș au fost prezenți în mijlocul copiilor de la Centrul pentru activități pentru copii Smarty. În prezența a peste 40 de copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani, preoții Mircea Ungur și Cosmin Maftei au cântat împreună cu cei mici troparul Învierii, au rostit rugăciuni cunoscute copiilor și au discutat despre Sărbătoarea Sfintelor Paști.

Întrucât ouăle roșii reprezintă o imagine emblematică a sărbătorilor pascale, în mod special pentru cei mici, preoții au explicat tinerilor importanța și simbolistica oului înroșit. Cu acest prilej, aceștia au subliniat faptul că oul este încă din vechime o imagine a universului, a lumii, a vieții, iar faptul că de Paști ele sunt înroșite ne aduce aminte tuturor de Jertfa Mântuitorului, de sângele vărsat pe Cruce pentru întreaga omenire. Prin acest obicei al înroșirii ouălor, noi, creștinii, propovăduim mântuirea adusă lumii de către Hristos Mântuitorul.

Mai mult decât atât, copiii au aflat și faptul că oul ne aduce aminte de mormântul din care Domnul Iisus a înviat. Așa cum mormântul Domnului a devenit izvor de viață, la fel și oul este purtător de viață, întrucât din ou, după cum au intuit și cei mici, eclozează puii. Așadar, prin ciocnirea ouălor, noi mărturisim credința în Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, căci așa cum piatra mormântului a fost dată la o parte ca mărturie a învierii, tot așa și oul cel înroșit fiind spart, ciocnit, reprezintă mormântul destupat.

După îndemnul preoților de a ciocni ouă roșii în familie cu formula „Hristos a înviat” – „Adevărat a înviat” și a cânta împreună cu părinții „Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”, copiii au primit iconițe și cruciulițe.

Pr. Nicolae Ludușan
Pr. Mircea Ungur
Pr. Cosmin Maftei

Share