Activitate educativ-recreativă, desfășurată în localitatea Vinerea, protopopiatul Sebeș

După o absenţă de patru ani, trupa de teatru Skepsis din Alba Iulia (coordonată de Viorel Cioflică) a fost din nou prezentă la Vinerea, în după-amiaza zilei de 25 septembrie 2022, într-un spectacol stradal desfăşurat pe strada Morilor, în prezenţa a peste 250 de părinţi şi copii, care s-au bucurat cu entuziasm de replicile amuzante ale talentaţilor actori albaiulieni.

Piesa de teatru prezentată – „Reţeta fericirii” – face parte din genul „Commedia Dell′ Arte”, un gen de teatru specific Evului Mediu, dezvoltat în perioada Renaşterii italiene, caracterizat prin jocul plin de fantezie şi imaginaţie, ritmul alert, personaje colorate, intrigă ofertantă, comic spumos care cucereşte publicul prin spontaneitate, interactivitate şi improvizaţie. În acest gen de teatru, în care se satirizau categoriile sociale ale vremii, spectacolul se desfăşura în aer liber, iar actorii jucau mascaţi.

Desfăşurată sub razele unui soare prietenos de toamnă, manifestarea a fost organizată de către cele două parohii ortodoxe din Vinerea, Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” (păstorită de părintele Adrian Cebotari), respectiv Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” (al cărei paroh este părintele Andrei Dănilă) şi a avut ca parteneri Primăria oraşului Cugir, Școala Gimnazială „Ioan Mihu” din Vinerea, Școala Gimnazială nr. 3 Cugir şi, nu în ultimul rând, Comitetul Parohial Vinerea II – coordonator Mihaela Szilagyi-Tomoiu, care afirma: „Prin participarea la acest eveniment s-a creat o adevărată comuniune la nivelul comunităţii noastre, unde bucuria de a fi împreună se citea pe chipurile tuturor, copii, părinţi, bunici”.

La sfârşitul spectacolului, toţi cei prezenți, de la mic la mare, s-au bucurat de dulciuri, plăcinte, prăjituri, suc şi ceai, oferite cu generozitate de către credincioasele din parohie. Printr-o astfel de activitate culturală, s-a urmărit să fie atraşi credincioşii din Vinerea, menţinând unitatea între biserică şi enoriaşi, oferindu-le un alt mod de a petrece o după-amiază de duminică, mai plăcut, recreativ şi educativ totodată. De altfel, părintele Adrian Cebotari preciza: „Piesele de teatru din această categorie antrenează inteligenţa emoţională, gândirea creativă şi transmit mesaje puternice prin intermediul scenelor şi măştilor. Am ales această formă de educaţie prin teatru pe tema moravurilor, deoarece am constatat că atitudinea şi comportamentul credincioşilor se schimbă mai uşor, observându-i pe alţii. Întreaga comunitate a fost împreună, tineri şi vârstnici deopotrivă, trăind momente amuzante şi având un sentiment diferit faţă de cel experimentat în faţa unui ecran”.

Ing. Dorin David

Share