Activitatea cultural-catehetică „Duminica la Florii”, desfășurată la Târgu-Mureș

În ultimele zile ale săptămânii trecute, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, municipiul Târgu-Mureș, a găzduit o serie de activități dedicate praznicului Floriilor și perioadei premergătoare celei mai importante sărbători creștine din toate timpurile – Învierea Domnului, Stăpânitorul Cerului și al pământului.

Astfel, în cadrul unor ateliere de creație, elevii de nivel preșcolar și primar au confecționat o serie de obiecte decorative și artizanale: au pictat și decorat ouă din polistiren, au realizat coșulețe pentru ouă, coronițe și au pictat cruci. Ulterior, pentru a înțelege mai bine emoția și bucuria Învierii Celui ce a fost răstignit pe cruce pentru mântuirea sufletelor noastre, dar și durerea și suferința patimilor Fiului lui Dumnezeu, a urmat o cateheză în cadrul căreia a fost prezentată semnificația creștin-ortodoxă a fiecărui obiect realizat de micii artiști, au fost prezentate diverse tradiții și obiceiuri specifice sărbătorii Floriilor, care reprezintă ultima treaptă pe scara duhovnicească în pregătirea noastră către întâmpinarea Biruitorului morții, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. De asemenea, a fost prezentată fiecare zi a Sfintelor Pătimiri, iar participanții au primit îndrumări duhovnicești privind participarea la slujbe și „primenirea” sufletelor, prin Taina Spovedaniei și împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului.

Activitatea s-a realizat sub coordonarea prof. Carmen Nicoară, director al Școlii Gimnaziale Petelea, cu implicarea unor cadre didactice de la unități școlare din municipiul Târgu-Mureș și din împrejurimi: doamnele prof. înv. primar Dorina Pop și Roxana Ogleja – Grădinița „Paradisul Copilăriei” Târgu-Mureș, Sandra Pilcă – Grădinița cu P.P. „Dumbrava minunată” Târgu-Mureș, Alina Sava, Iulia Șerban, Diana Novak și Roxana Gliga – Grădinița cu P.P. „Lumea Copiilor” Târgu-Mureș, prof. Andra Poptamas – Școala Gimnazială Petelea și Laura Popescu – studentă a Facultății de Psihologie „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureș.

În ziua praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, enoriașii, de la mic la mare, au luat parte la Ospățul Euharistic pregătit de Însuși Mirele Vieții, Iisus Hristos, din cadrul Sfintei Liturghii, după care tânăra interpretă de muzică populară Teodora Suciu a susținut un recital de pricesne specifice acestei perioade de înaltă încărcătură duhovnicească pe care o traversăm, la finalul căreia Arhiereul veșnic va fi răstignit încă o dată pentru a scăpa lumea aceasta de rău și de păcat. 

 

Pr. Silviu Jimborean

Share