Activități ale elevilor în „Săptămâna verde”, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Aiud

Programul „Săptămâna verde”, propus de Ministerul Educației, se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, fiecare unitate educațională din mediul preuniversitar, având flexibilitatea să își aleagă o săptămână din această perioadă în care să desfășoare activități legate de schimbările climatice și de protecția mediului. Astfel, în Aiud, ultima săptămână a lunii martie a fost desemnată drept „Săptămâna verde”.

În ziua de 29 martie a.c., după Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Aiud, au poposit elevii clasei a II-a A de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea”, îndrumați de doamna învățătoare Luminița Manole. Fiind familiarizați cu conceptul proiectului catehetic la care iau parte, cei mici au interpretat câteva cântări specifice Postului Mare, după care părintele paroh Nicolae Aloman și părintele pensionar Ioan Aloman le-au adresat câteva gânduri de suflet.

În continuare, a avut loc un atelier de lucru specific perioadei de așteptare a praznicului sfânt al Învierii Domnului. Elevii au învățat diferite practici de colorare și decorare a ouălor de Paști. Au folosit, în sensul acesta, ouă din lemn, din polistiren sau ouă fără conținut, iar la final au avut loc discuții pe marginea metodelor învățate, pe care le vor pune în practică în zilele premergătoare marelui praznic. De asemenea, în curtea bisericii, au plantat flori în spațiile special amenajate, înțelegând, astfel, însemnătatea acțiunilor din „Săptămâna verde”. Conștientizând, totodată, că natura este darul lui Dumnezeu, elevii se străduiesc să iubească plantele, florile, să protejeze mediul înconjurător și să își formeze un comportament responsabil față de creația lui Dumnezeu. Faptul că aceste activități s-au desfășurat la biserică a sporit bucuria și emoția din sufletele copilașilor.

Proiectul „Două inimi care bat sincron pentru Dumnezeu: elanul și candoarea copilăriei pandant cu blândețea și cumpătul bătrâneții”, inițiat de Parohia Ortodoxă Aiud III în colaborare cu Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” Aiud și cu Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia, își propune să contribuie și să motiveze intensificarea activității catehetice parohiale și a lucrului cu tinerii în colaborare cu vârstnicii.

As. soc. Alexandra Aloman

Share