Activități catehetice în Postul Mare, desfășurate în parohia Sebeș V

Anul acesta, în perioada Postului Mare, la biserica „Toți Sfinții” din parohia Sebeș V, s-au organizat o suită de activități catehetice, în acord cu tematica Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul – valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

Proiectul a avut ca scop apropierea copiilor și a tinerilor de biserică, participarea cât mai deasă la sfintele slujbe, crearea unui spațiu de colaborare, cultivarea frățietății și a evlaviei prin conștientizarea legăturii neîntrerupte dintre membrii Bisericii luptătoare și ai Bisericii biruitoare, punându-se accent pe extraordinara moștenire spirituală lăsată de înaintași. Activitățile din parohia noastră au fost coordonate de prof. Alina Neaga și prof. Ștefania Narcisa Arsu, sub îndrumarea părintelui paroh Gheorghe Rablou și în colaborare cu părintele slujitor Ionel Arsu.

La activități au participat cele două grupe catehetice ale parohiei: (1) 20 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani și (2) 12 tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24. Copiii au realizat mici lucrări artistice, iar tinerii s-au documentat și au scris articole și eseuri care urmează a fi publicate.

Calendarul activităților:

1. În prima săptămână din Postul Mare, copiii au ales grâu și au făcut colivă împreună cu părinții. Colivele au fost binecuvântate la biserică în sâmbăta Sfântului Teodor, iar părintele Gheorghe Rablou a istorisit copiilor minunea Sfântului Teodor, explicând însemnătatea prinoaselor pentru cei raposați. Pentru a sărbători Întoarcerea icoanelor în biserică, în Duminica Ortodoxiei, copiii au pictat icoane, realizând o frumoasă expoziție.

2. În a doua Duminică din Post, a Sfântului Grigorie Palama și a Luminii Taborice, copiii au învățat despre semnificația liturgică a lumânărilor în Biserica Ortodoxă. Li s-a explicat procesul de fabricație, punându-li-se în vedere și multele beneficii ale cerii de albine, precum și necesitatea protejării mediului prin reciclare. Totodată, copiii au observat că ceara de albine poate fi o alternativă naturală și ecologică la plastelină sau orice alt material modelabil. Pentru a evidenția aceasta, copiii au modelat din resturi de lumânare mici obiecte care mai apoi au fost expuse.

3. A treia Duminică din Post este dedicată Sfintei și de viață Făcătoarei Cruci. Pentru o înțelegere mai profundă a importanței Sfintei Cruci (atât ca altar de jertfă, cât și ca simbol al mântuirii așezat la căpătâiul celor adormiți), copiii mai mari au prelucrat stinghii de lemn, decorându-le cu motive tradiționale românești, inspirându-se după stâlpii funerari din zona Loman. Cei mici au realizat un decor abstract format din cruci de hârtie suprapuse. Aceste obiecte au fost amplasate ca o dioramă, formând un cimitir în miniatură dedicat sfinților închisorilor și tuturor acelora care nu au avut parte de cruce la mormânt.

4. În a patra Duminică, dedicată Sfântului Ioan Scărarul, părintele paroh a explicat copiilor înțelesul celor treizeci de trepte din lucrarea „Scara virtuților”. Copiii au notat informațiile într-un mic proiect sub formă de scară.

5. În a cincea Duminică, părintele slujitor Ionel Arsu a prezentat pe scurt viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, iar tinerii parohiei noastre au prezentat eseuri pe diferite teme de actualitate: „Familia creștină în modernitate”, „Tinerii în biserică”, „Școala online – riscuri și oportunități” etc. De un interes deosebit s-au bucurat referatele: „Biruința prin bucurie – mărturii despre Sfinții închisorilor” și „Pasărea suflet – simbolistica ancestrală a stâlpilor funerari de la Loman”. Toate eseurile au fost colectate și urmează a fi publicate.

În concluzie, acest proiect dedicat tinerilor s-a bucurat de un real succes, implicându-i atât pe cei mici, cât și pe părinții acestora în activități culturale și recreative, întărind legătura lor cu Biserica în această perioadă de încercare.

Pr. Ionel Arsu
Protopop al Sebeșului

Share