Activități de tineret pe Valea Geoagiului cu prilejul Zilei Internaționale a Patrimoniului

În anul 1982, data de 18 aprilie a fost declarată ca Zi Internațională a Monumentelor și Siturilor, fiind cunoscută și sub denumirea de Ziua Patrimoniului. La baza acestei decizii a fost dorința de a promova diversitatea patrimoniului cultural al întregii umanități, de a atrage atenția asupra vulnerabilității acestuia și de a îndemna, prin eforturi comune, la protejarea și conservarea lui.

Cu acest prilej, Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei a organizat sâmbătă, 17 aprilie, pelerinajul intitulat „Vetre de spiritualitate, cultură și tradiție românească de pe Valea Geoagiului”. Programul zilei a debutat cu vizitarea Bisericii Episcopale de la Geoagiu de Sus, unul dintre centrele eclesiale și culturale de seamă ale veacului al XVI-lea, ctitorită de către domnitorul Țării Românești, Radu de la Afumați (1522-1529), pe o feudă primită de la voievodul Transilvaniei, Ioan Zapolya (1510-1526). Importanța scaunului vlădicesc de la Geoagiu de Sus și destoinicia ierarhilor de aici reies din documentele vremii. Îl vom aminti doar pe Sava, episcopul Ardealului, care în 1559 îi oferă diaconului Coresi binecuvântarea de a tipări, la Brașov, primul catehism în limba română, intitulat „Întrebare creștinească”.

Pelerinajul a continuat cu vizitarea Mănăstirii Râmeț. Aici, tinerii au fost întâmpinați de maica Dionisia, ghidul așezământului monahal, care le-a vorbit despre cele două edificii monument istoric din cadrul complexului, și anume biserica veche cu hramul „Izvorul Tămăduirii” și vechea școală a Mănăstirii, care găzduiește acum colecția muzeală a așezământului. Astfel, au putut afla informații prețioase despre începuturile vieții monahale în această zonă a Transilvaniei, despre primele școli cu predare în limba română, despre etapele dezvoltării așezământului monahal și viețuitorii de seamă ai acestuia, care au contribuit la păstrarea și cultivarea etosului românesc, mai cu seamă în veacurile de asuprire străină. Au fost uimiți să afle că bucăți din pictura interioară a bisericii datează de aproape 650 de ani, fiind realizată de zugravul Mihu de la Crișul Alb, în 1377, și că în anul 1988 biserica a fost ridicată cu 2,08 m, folosindu-se un procedeu cu totul inedit la acea vreme, rezolvându-se astfel problema infiltrațiilor și a aluviunilor pe care râul Geoagiu le aducea și care în timp ar fi distrus-o.

După o rugăciune în fața icoanei Maicii Domnului „Pantanassa”, vindecătoarea de cancer, și închinarea la moaștele Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț, tinerii au întreprins o drumeție în cătunul Valea Uzei, care le-a oferit posibilitatea de a vedea de la înălțime frumoasa Vale a Geoagiului, Mănăstirea și Cheile Râmețului. În acest loc au desfășurat o serie de jocuri interactive și distractive, care le-au antrenat intuiția și imaginația, atenția și agilitatea, le-au dezvoltat inteligența emoțională și le-au arătat beneficiile lucrului în echipă, provocând totodată o stare de fericire și voie bună.

Pr. Cristian Rațiu

Share