Activități de vacanță derulate de către tinerii târgumureșeni

În după-amiaza zilei de joi, 16 iunie a.c., peste 50 de elevi și cadre didactice din municipiul Târgu-Mureș s-au reunit în Cetetea Medievală pentru a marca finalizarea cu succes a anului școlar. Intitulată „Rugăciune, bucurie, vacanță!”, întâlnirea a integrat o serie de activități recreativ-educative și distractive în aer liber (ateliere de confecționat zmee și bijuterii și obiecte decorative din mărgele, pictură pe față, jocuri de societate și jocuri sportive), prin intermediul cărora s-a urmărit crearea unei zile a bucuriei și a „eliberării” de sarcinile curriculare cotidiene, respectiv a pregătirii pentru vacanța care tocmai a început.

De asemenea, au avut loc discuții cu caracter cultural-catehetic, tinerii primind o serie de sfaturi duhovnicești cu privire la petrecerea timpului liber în următoarea perioadă, alcătuind împreună un „îndreptar duhovnicesc pentru vacanță”, care vizează modul în care trebuie să practicăm rugăciunea, cercetarea sufletului (prin participarea la sfintele slujbe, spovedanie și împărtășanie), postul și milostenia, chiar și atunci când ne aflăm departe de casă și de locurile familiare. Pentru implicarea și seriozitatea de care au dat dovadă, atât pe durata acestei activități, cât și pe întreg parcursul anului, tinerii creștini au fost recompensați cu pizza și limonadă.

Activitatea „Rugăciune, bucurie, vacanță!” s-a derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și este o inițiativă a Structurii de tineret pentru județul Mureș a Departamentului de tineret și a Biroului de cateheză din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei. Aceasta se derulează în cadrul protocolului de colaborare școală – biserică, prin intermediul căruia se urmărește oferirea unei alternative frumoase de petrecere a timpului liber, mai ales în contextul actual, în care tehnologia ocupă tot mai mult spațiu din viața tinerilor. De asemenea, se dorește apropierea  tinerilor de biserică, de învățătura ortodoxă și de dreapta-viețuire, conlucrând astfel clerici, cadre didactice și specialiști care activează în diverse domenii de activitate, la formarea completă și corectă a tinerei generații care va guverna societatea de mâine. În cadrul întâlnirilor noastre participanții au oportunitatea de a-și scrie propria poveste de succes, avându-i chiar pe ei în rolurile principale.

Activitatea s-a realizat sub coordonarea prof. Carmen Nicoară, director al Școlii Gimnaziale Petelea, cu implicarea unor cadre didactice de la unități școlare din municipiul Târgu-Mureș și din împrejurimi: doamnele prof. înv. primar Dorina Pop, Angela Cătană și Roxana Ogleja – Grădinița „Paradisul Copilăriei” Târgu-Mureș, Alina Sava, Diana Novak și Roxana Gliga – Grădinița cu P.P. „Lumea Copiilor” Târgu-Mureș, prof. Andra Poptamas – Școala Gimnazială Petelea, prof. Ciprian Fărcaș – Școala Gimnazială „Dacia” Târgu-Mureș și Laura Popescu – studentă a Facultății de Psihologie „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureș.

 

Pr. Silviu Jimborean
Inspector de tineret pentru județul Mureș

Share