Activități dedicate elevilor din județul Alba, derulate în cadrul orei de Religie

Prima săptămână a Postului Nașterii Domnului, perioadă de pregătire și devenire plină de bucurie, a debutat cu activități diverse în școlile județului Alba, grație unei colaborări rodnice și în creștere între profesorii de Religie și preoții parohi.

La Școala Gimnazială „Axente Sever” din Aiud a fost marcată Ziua Bibliei prin activități de lectură, de căutare în Sfânta Scriptură, dar și de interpretare a pasajelor scripturistice. La această activitate a fost invitat părintele Emil Pârjol, preot slujitor al parohiei Aiud IV, care, cu multă însuflețire, a citit și a explicat elevilor clasei a IV-a B pasaje scripturistice din Vechiul și Noul Testament. De asemenea, în data de 16 noiembrie, prof. Anda Lupu (Religie), împreună cu elevii claselor a IV-a A și a VI-a C, a lecturat și interpretat pasaje din primele două capitole ale Evangheliei Sfântului Matei, indicându-le copiilor modalități potrivite de cinstire a sfinților cu ocazia pomenirii lor.

La Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Aiudul de Sus, părintele paroh Bazil Popa a vizitat elevii claselor de gimnaziu și a dăruit acestora câteva exemplare din Sfânta Scriptură, pentru a facilita lectura religioasă și a consolida relația Școală-Biserică. Activitatea a fost sprijinită de prof. Cornelia Popa (Religie).

Elevii clasei I D ai școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Ocna Mureș, ai căror învățător este Mihaela Lavu, l-au avut în mijlocul lor la ora de Religie pe părintele Coste Mihai, preot al parohiei Micoșlaca, protopopiatul Aiud, fiind alături de prof. Adrian-Ioan Buta (Religie). Astfel, ora de Religie s-a transformat într-o adevărată activitate intitulată „Postul Crăciunului, bucuria copiilor”. Părintele Mihai le-a vorbit elevilor despre prinderea postului și însemnătatea lui pentru fiecare om în parte, îndemnându-i să crească în ei roadele postului: rugăciunea, cumințenia, bucuria, ascultarea și iubirea față de Dumnezeu și de aproapele.

Liceul Teoretic din Teiuș s-a bucurat de vizita părintelui Petru Lascu, invitat de către prof. Lucian Ganea la clasa a X-a, unde a rostit o scurtă cuvântare despre importanța și beneficiile postului în viața creștinului, după care a răspuns unor întrebări și provocări din partea elevilor. De asemenea, Liceul Tehnologic din Sebeș, unde predă Religie prof. Mihaela Bebeșelea, l-a avut ca invitat pe părintele Mihai-Claudiu Roșca, secretar al Protopopiatului Ortodox Român Sebeș. Împreună, au organizat o serie de ore interactive intitulate „Îndumnezeirea omului prin Taina Euharistiei și importanța Spovedaniei”. Acomodarea cu invitatul s-a realizat prin jocuri tematice și de cooperare, tinerii liceeni având parte, spre finalul întâlnirii, de un dialog liber cu părintele Mihai care a notat întrebările primite, promițând să revină cu răspunsuri în luna decembrie.

Prof. Miheț Alina (Religie), de la Școala Gimnazială din Câmpeni, a desfășurat o activitate amplă, în parteneriat cu părintele Cristian Motora , în cadrul căreia elevii clasei a doua au efectuat o vizită la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Câmpeni. Părintele paroh le-a vorbit micuților despre pregătirea firească pentru Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, îndemnându-i pe aceștia să devină mai buni, împodobindu-și sufletele cu cele mai alese virtuţi, eliberându-se de patimi şi păcate, de ură, invidie şi egoism.

Ora de Religie devine împodobită și înfrumusețată prin prezența și harul pe care preoții îl poartă cu ei, marcând un prim pas pentru mulți dintre elevi înspre descoperirea sensului vieții, a chemării omului spre devenire și sfințenie, învăluind participanții în bucurie și conturând o stare de bine și bun-simț atât la școală cât și în afara acesteia.

Prof. Laura Popa
Inspector școlar pentru Religie

Share