Toamna se numără bobocii, însă tot acum se culeg și primele roade ale muncii depuse de către profesorii de Religie din județul Alba, alături de alți colegi din școlile în care aceștia funcționează, cu participarea, deseori, a preoților parohi.
La Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” din Sebeș, prof. Liliana Grosu-Orășan (Religie) și prof. Petruța Vasile (Religie) au avut ca invitat în luna octombrie pe părintele Mihai Roșca, secretar al Protopopiatul Ortodox Sebeș. Părintele a prezentat elevilor de la clasele de liceu un experiment legat de efectele nocive ale fumatului, încercând să descurajeze acest obicei degradant atât pentru sănătate, cât și pentru psihic, și să-i conștientizeze pe ascultători în acest sens. Datorită succesului înregistrat, părintele secretar a promis că va veni din nou în luna noiembrie cu alte teme interesante, care vor fi abordate din punct de vedere religios, dar și medical, conștienți fiind de faptul că mintea sănătoasă se dezvoltă într-un trup sănătos.
Elevii Liceului Tehnologic Silvic din Câmpeni, îndrumați de prof. Corina Petrea (Religie) și de către alți profesori, au participat la evenimentul comemorativ dedicat Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. La acest eveniment, aceștia au purtat cu mândrie tricolorul României și portul popular până la Podul Regelui Ferdinand din orașul Câmpeni, unde au făcut cunoștință cu istoria, marcând acest eveniment special din istoria contemporană a României.
La Răhău, de prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva, prof. Maria Păucean (Religie) și prof. Alexandra Zăhan (Limba franceză) au participat la Sfânta Liturghie la biserica parohială, unde slujește părintele Avram Opincar. Acest obicei de a participa la sfintele slujbe este potențat și de drumeții organizate în apropierea localității, acolo unde se află un loc de popas cunoscut printre localnici sub denumirea de „Crucea lui Muscanu”.
Vacanța poate fi un moment de relaxare, însă și de timp petrecut cu folos. În acest sens, prof. Florin Hintia, împreună cu înv. Lidia Jinar, de la Școala Gimnazială Săsciori, structura Loman, au organizat un pelerinaj la Mănăstirea Prislop, în vacanța de toamnă. Aici, copiii au aflat detalii cu privire la așezămintele monahale, viețuirea călugărilor și a maicilor, dar și informații despre viața și învățăturile părintelui Arsenie Boca. Cu această ocazie, s-a vizitat și Castelul Huniazilor, unde elevii prezenți au fost foarte încântați de cele descoperite.
La Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” dom Alba Iulia, în perioada 25-26 octombrie, un număr de 48 de elevi, însoțiți de prof. Camelia Șeușan-Anton și prof. Elena Doina Tomuș, au efectuat o excursie la București, unde au vizitat obiective turistice precum Muzeul militar, Muzeul Antipa, Muzeul de geologie, Muzeul Național de istorie, Grădina botanică și Mănăstirea Stavropoleos unde au participat la Sfânta Liturghie în cinstea prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.
Acestea sunt doar câteva dintre activitățile variate desfășurate de către profesorii de Religie din județul Alba, care au împodobit activitățile școlare și extrașcolare ale primului modul din anul școlar 2022-2023. Prin implicarea activă a profesorilor, dar și prin strădaniile misionare ale acestora, se observă faptul că armonia parteneriatului dintre Școală, Biserică, Familie și Societatea civilă este garantul unor generații viitoare sănătoase, care se vor raporta la valori neperisabile.
Prof. Laura Popa
Inspector Școlar de Religie