Luna martie, dedicată luptei de reconsiderare a valorii vieții în contextul vremurilor actuale, a constituit pentru elevii aiudeni un prilej potrivit pentru a desfășura acțiuni menite să pună în lumină darul sacru al vieții. În sensul acesta, în perioada 23-25 martie a.c., în Protopopiatul Ortodox Aiud au avut loc mai multe manifestări prin care a fost marcată Luna pentru Viață.
La biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din cadrul parohiei Aiud I, unde gazdă a fost părintele paroh Sebastian Tocănel, elevii au participat în număr mare, alături de preoții din municipiu și de dascălii de Religie sau ai altor discipline. Cu acest prilej, au evidențiat cu toții importanța pe care trebuie să o oferim vieții. Acțiunea a debutat cu o rugăciune comună care, rostită împreună de toți cei prezenți, ne-a umplut sufletele de o căldură interioară deosebită.
Părintele protopop Ioan Bogdan le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea vieții spirituale, despre rolul pe care tinerii îl au în susținerea ei, despre misiunea înălțătoare pe care aceștia trebuie să o împlinească, aceea de a duce viața mai departe, trăind curat după rânduiala lui Dumnezeu. Invitatele principale ale zilei au fost medicul Ana Maria Popa, specialist în cadrul DSP Alba, precum și psihologul școlar Corina Claudia Balica.
În discursul adresat celor prezenți, medicul Ana Maria Popa le-a vorbit elevilor despre trup, fără a omite să sublinieze importanța sufletului în viața pământească. De asemenea, a realizat o incursiune în lumea biologică a omului, susținând mai ales sănătatea inimii, care bate neîncetat pentru a ține viața, precum și rolul inimii de a fi locaș al sufletului. Apoi, Corina Claudia Balica a întărit necesitatea sănătății minții și a sufletului pentru a trăi frumos și liber alături de Dumnezeu, de oameni si de noi înșine. În a doua parte a programului, elevii, susținuți de cadrele didactice Laura Man, Sorina Fufezan, Felicia Marcu și Alina Tocănel, de părintele Bazil Popa, precum și de invitatele lor, au realizat numeroase desene în care au scos în evidență frumusețea vieții, transmițând diferite mesaje pro-viață.
În ziua premergătoare praznicului Bunei Vestiri, la sediul Protopopiatului Ortodox Aiud, a avut loc o acțiune, unde Școala, Biserica și Medicina s-au întâlnit pentru a-și aduce aportul vis-à-vis de tema vieții. Astfel, elevii, însoțiți de prof. Anda Lupu și de bibliotecarul Oana Florea, au fost întâmpinați călduros de către părintele protopop Ioan Bogdan. De asemenea, la acest eveniment au fost invitați medicul Ioana Băgăian, specialist în medicină internă la Spitalul Municipal Aiud, părintele Bazil Popa, responsabil pentru activitățile cu tinerii, părintele Ioan Lupu, în calitate de fost cadru medical pe secția ATI la Spitalul Municipal Aiud, și părintele Emil Pârjol, care a activat ca preot misionar în cadrul Spitalului TBC Aiud.
În debutul întâlnirii, a fost rostită rugăciunea „Tatăl nostru”, după care părintele protopop a adresat un cuvânt de bun-venit copiilor și invitaților. Apoi, prof. Anda Lupu a deschis activitatea prin prezentarea programului. Cea dintâi intervenție din cadrul manifestării a aparținut medicului Ioana Băgăian, care a susținut o lucrare științifică pe tema vieții, folosind elemente de anatomie, fiziologie și epigenetică umană, făcând totodată referire și la învățătura de credință ortodoxă.
Elevii claselor a V-a B și a VI-a A și B au fost deosebit de receptivi la informațiile transmise de onorații invitați, aducându-și contribuția prin numeroase întrebări. Cei mici au dorit lămuriri atât pe teme medicale, cât și spirituale. Dintre întrebările lor, amintim: „Cum ne afectează drogurile gândirea?”; „Care este legătura între Dumnezeu și apariția unui copil în lume?”; „Cine este Dumnezeu pentru noi?”; sau „Care este misiunea preoților?”. În răspunsurile lor, medicul Ioana Băgăian a accentuat aspectul de miracol al apariției unui copil în lume, chiar de la momentul conceperii sale, folosindu-se de argumente medicale. De asemenea, a subliniat aspectul deosebit de periculos al consumării unor substanțe care pot crea dependență.
Părintele protopop a avut o intervenție lămuritoare în ceea ce privește legătura omului cu Dumnezeu, ca unire personală, prezentând o întâmplare reală, parabolă a felului în care omul se raportează la Tatăl ceresc. În continuare, au avut intervenții și ceilalți părinți, care au prezentat succint anumite experiențe pe care le-au avut în mediile unde au activat. Următorul punct din program a aparținut exclusiv elevilor care, primind suportul cadrelor didactice, au realizat grafic o sinteză a experienței pe care au trăit-o prin această întâlnire. La final, au fost realizate mai multe fotografii prin care s-a urmărit imortalizarea atât a efervescenței tinereții, cât și a emoției întâlnirii.
De Praznicul Bunei Vestiri, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Aiud III, păstorită de către părintele Nicolae Aloman, inspector pentru editură și tipărituri în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, a avut loc o expoziție de lucrări ale elevilor clasei a II-a A de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea”, coordonați de înv. Luminița Manole, cu mesaje privind frumusețea și importanța Vieții. Totodată, credincioșii prezenți s-au bucurat de interpretarea câtorva cântece ale celor mici despre viață, văzută și înțeleasă ca dar al lui Dumnezeu.
În aceeași zi de sărbătoare, la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Ciumbrud, la Altarul căreia slujește părintele Virgil Filimon, a avut loc o activitate deosebită a copilașilor din parohie, care au prezentat mesaje și desene legate de tema vieții, după care au organizat Marșul pentru Viață. La final, părintele paroh a dat citire mesajului Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, transmis cu prilejul Lunii pentru Viață.
La finalul acestor întâlniri, organizatorii și invitații au rămas plăcut surprinși de prezența elevilor care, în ciuda oboselii acumulate la finalul unei săptămâni de cursuri, au fost extrem de activi. Cu toții și-au exprimat dorința reorganizării unor astfel de întâlniri în care dialogul Școală-Biserică reprezintă un mijloc de apropiere, de sprijin și, nu în ultimul rând, de împlinire a unei vocații. După cum afirma părintele John Breck, în cartea „Darul sacru al vieții”, aceasta este singura care oferă vieții umane valoare eternă, de la concepere până la moartea fizică și până la existența înviată din Împărăția lui Dumnezeu.
Prof. Alina Tocănel – Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud
Prof. Anda Lupu – Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud