Activități social-culturale cu tematica Anului omagial, desfășurate în parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Reghin

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Reghin au fost desfășurate mai multe activități social-culturale cu tematica Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, în cadrul cărora s-a evidențiat necesitatea pastoral-misionară a comuniunii hristice între generații. În acest sens, tinerii din cadrul grupului de inițiativă parohial au concluzionat faptul că în această perioadă avem responsabilitatea de a intensifica și promova prezența providențială a vârstnicilor în viața noastră, care prin experiența și înțelepciunea lor pot sprijini și asigura un viitor cu rădăcini sănătoase în ceea ce privește identitatea credinței și neamului românesc.

Astfel, tinerii voluntari ai parohiei au ales să se organizeze în cadrul unui atelier de creație. Această inițiativă a reunit cadre didactice de la Colegiul „Petru Maior” din Reghin, împreună cu 100 de elevi din școala primară, alături de bunicii lor, credincioasele din cadrul Asociației Femeilor Creștine Ortodoxe din municipiul Reghin, majoritatea vârstnice, reprezentanți ai Protopopiatului Ortodox Român Reghin, prin sprijinul părintelui protopop Valentin Vârva, și ai Asociației Filantropia Ortodoxă Română Alba Iulia – filiala Târgu-Mureș, prin susținerea și prezența părintelui Mihai Dumitrescu, inspector social pentru județul Mureș.

Tematica proiectului a avut ca scop evidențierea și promovarea sentimentului comuniunii și recunoștinței, fiind propusă ca titlu expresia „Credința bunicilor – oglinda copilăriei mele”. În desfășurarea proiectului a fost accentuată importanța dialogului și comuniunii dintre nepoți și bunici, în duhul Bisericii. Elevii s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar mai apoi au creionat și colorat imagini cu tematica Anului omagial. Un moment inedit a fost reprezentat de expunerea eseurilor, în care elevii și-au descris în câteva rânduri propriii bunici. În continuare, fiecare clasă a prezentat un program artistic compus din pricesne, cântece de primăvară și poezii specifice. Elevii din școala primară s-au bucurat și de prezența trupei Art-Reghin, formată din elevi de liceu care au pus în scenă un program deosebit și emoționant. La finalul proiectului, elevii au expus propriile lucrări și s-au bucurat de daruri și recunoștință din partea tuturor celor prezenți.

O altă activitate specifică prin care s-a concretizat o propunere a proiectul eparhial „Pentru voi, dragi bunici” a reprezentat expunerea unui dialog al tinerilor voluntari cu vârstnicii parohiei. În cadrul acestei întâlniri, tinerii au inițiat realizarea unor interviuri filmate, prin care bunicii să împărtășească trăiri și momente din viața duhovnicească, dovedindu-se o experiență care a deschis noi orizonturi și idei pentru proiectele viitoare. De asemenea, în perioada Postului Mare, grupul de inițiativă al tinerilor s-a organizat prin desfășurarea mai multor repetiții, în vederea pregătirii răspunsurilor la strană, la Deniile din Săptămâna Mare, culminând prin familiarizarea cu textul liturgic al cântărilor Prohodului Domnului.

În cadrul programului „Luna pentru Viață” a fost inițiat un proiect social-parohial intitulat „O masă caldă pentru elevii parohiei”. Prin acest proiect, zece elevi proveniți din familii defavorizate, dar cu rezultate deosebite la învățătură, au posibilitatea de a servi în perioada anului școlar o masă caldă gratuită. Tot în cadrul acestui program a fost inițiat, la nivel parohial, programul „Întâlnirea cu cei aflați în suferință, în călătoria spre Înviere” – casa nr. 1. Astfel, a fost identificată o familie monoparentală cu trei copilași care au avut bucuria de vedea începutul renovării locuinței și crearea unor condiții decente, prin sprijinul voluntarilor.

Toate aceste activități social-culturale se doresc a fi un imbold spre a intensifica și cultiva comuniunea și dragostea frățească, pentru ca toate comunitățile parohiale să devină imagini ale veșniciei, reprezentate de creștini râvnitori. Prin taina credinței, aceștia depășesc dimensiunile obișnuitului și Îl descoperă pe Hristos Cel Înviat în chipul iconic al aproapelui.

Pr. Vasile-Valentin Gherman

Share