Adunarea generală a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

La data de 20 martie 2025, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, s-a desfășurat Adunarea generală a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Întrunirea a avut loc la Căminul bisericesc „Peregrinus” din Alba Iulia, începând cu ora 12.00.

Joi, 20 martie a.c., la Căminul bisericesc „Peregrinus” din vechea Cetate a Bălgradului, s-a derulat Adunarea generală a Asociației Filantropia Ortodoxă (AFO) Alba Iulia. Evenimentul a avut loc de la ora 12.00, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, Ierarhul nostru fiind și președinte de onoare al organizației. De asemenea, la eveniment a fost prezent părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar al Eparhiei noastre și președinte al Asociației Filantropia Ortodoxă, sub a cărui coordonare se desfășoară activitatea cu caracter creștin-filantropic în Arhiepiscopia Alba Iuliei. De asemenea, la această întâlnire au participat membrii AFO, președinții filialelor active, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice regionale, județene și locale.

Întrunirea a debutat prin cuvântul de binecuvântare rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu. Apoi, a avut loc constituirea cvorumului statutar necesar desfășurării Adunării generale. Cu acest prilej, au fost prezentate Raportul narativ de activitate aferent anului precedent, Raportul financiar, Bilanțul pe anul 2024, Raportul cenzorului și Raportul de audit. Totodată, în cadrul întâlnirii, au fost reliefate planurile de acțiune pentru anul 2025. În continuare, au fost discutate anumite probleme specifice din cadrul tuturor filialelor, după care a avut loc alegerea Organelor de Conducere (Președinte și Consiliu Director). La final, au luat cuvântul o parte dintre participanții acestei întruniri, subliniind aspecte generale și particulare cu privire la activitatea social-filantropică desfășurată în cursul anului 2024.

În cuvântul rostit cu prilejul Adunării generale a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Chiriarhul nostru a spus: „Noi nu trebuie să uităm că, atunci când am fost botezaţi, cele două mâini ale noastre au fost unse cu Sfântul Mir. Preotul a făcut semnul crucii peste ele şi, astfel, cele două mâini ale noastre au fost dedicate slujirii lui Hristos. Ele au devenit mâinile Lui, membre ale Trupului Său tainic, Biserica. Astăzi, Domnul nostru are nevoie de aceste mâini ale noastre, ca să lucreze pentru El în lumea actuală. Noi, creştinii, trebuie să ne folosim de amândouă mâinile, precum le-a folosit Mântuitorul pe ale Sale. Adică trebuie, mai întâi, să arătăm altora calea spre Dumnezeu şi, apoi, să-i ajutăm când ei cad, sau sunt slabi; sau se zbat în necazuri şi nevoi. O astfel de lucrare filantropică exercită slujitorii aşezămintelor noastre sociale. Ei sunt mâinile întinse ale lui Hristos din care se revarsă binefaceri peste sute de persoane aflate în dificultăţi”.

În continuare, de la ora 13.00, a avut loc lansarea Proiectului „Copii pentru viitor! – Program suport pentru copil și familie”, demarat în parteneriat cu Primăria Comunei Șona. Proiectul, în valoare de peste 9,9 milioane de lei, este finanțat de către Uniunea Europeană, prin Programul de Incluziune și Demnitate Socială. Scopul principal al proiectului este reprezentat de prevenirea separării copiilor de mediul familial și reducerea riscului de instituționalizare, beneficiari fiind 270 de copii (și familiile acestora) de pe raza mai multor unități teritorial-administrative ale județului Alba: Alba Iulia, Baia de Arieș, Blaj, Abrud, Valea Lungă, Roșia de Secaș, Hopârta, Vama Seacă, Silivaș și Șona. Pentru a extinde și diversifica activitatea social-filantropică din aceste comunități, se va înființa în comuna Șona un nou centru de zi.

Durata proiectului este de 27 de luni, începând cu luna februarie 2025. În cadrul acestuia, copiii și familiile vor beneficia de servicii integrate de sprijin, care includ terapii de recuperare, cum ar fi logopedia și pedagogia specializată, consiliere psihologică și educațională, activități de socializare și dezvoltare personală, precum și organizarea de tabere și excursii. În sprijinul direct al familiilor, va fi elaborat și un Ghid pentru părinți și vor fi acordate subvenții lunare în valoare de 200 lei pentru fiecare copil, pe o perioadă de 24 de luni. Proiectul nu se limitează doar la intervenții directe, ci abordează și cauzele vulnerabilității familiale. Nu în ultimul rând, vor fi derulate campanii de conștientizare în comunități, axate pe prevenirea abandonului familial și combaterea consumului de droguri. De asemenea, vor fi încheiate 28 de parteneriate locale, cu scopul de a consolida sprijinul comunitar.

Share