În data de 21 martie 2023, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu a luat parte la Adunarea generală a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Întrunirea a avut loc la Căminul bisericesc „Peregrinus” din orașul Marii Uniri, începând cu ora 14.00.
Marți, 21 martie a.c., la Căminul bisericesc „Peregrinus” din vechea Cetate a Bălgradului, s-a desfășurat Adunarea generală a Asociației Filantropia Ortodoxă (AFO) Alba Iulia. Evenimentul a avut loc de la ora 14.00, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, Chiriarhul nostru fiind și președinte de onoare al organizației. Totodată, la eveniment a fost prezent părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar al Arhiepiscopiei Alba Iuliei și președinte al Asociației Filantropia Ortodoxă, sub a cărui coordonare se desfășoară activitatea cu caracter creștin-filantropic în Eparhia Alba Iuliei.
Adunarea a reunit membrii fondatori ai Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, precum și președinții celor 15 filiale active ale organizației care administrează servicii sociale acreditate în județele Alba și Mureș. În cadrul evenimentului au fost prezentate și aprobate rapoartele generale aferente anului 2022, respectiv Raportul general de activitate, Raportul financiar, Raportul cenzorului și Raportul de audit. Datorită statutului de organizație cu utilitate publică al AFO Alba Iulia, documentele vor fi publicate în Monitorul Oficial al României și înaintate Ministerelor de resort.
Părintele Nicolae Ignat a evidențiat principalele realizări ale organizației în decursul anului precedent: „Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a înființat în 2022 nu mai puțin de nouă servicii noi, respectiv șase Locuințe maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități și un Centru de zi pentru copii cu dizabilități la Abrud, o Casă de tip familial pentru copii cu dizabilități la Blaj și un Serviciu de îngrijire la domiciliu a persoanelor cu dizabilități la Cugir. Centrele sociale amintite se adaugă celorlalte 44 de servicii sociale pe care Asociația le administrează. În cadrul acestora sunt ocrotiți permanent un număr de 1198 beneficiari, personalul angajat fiind de 257 de persoane”.
Totodată, în cadrul întâlnirii din această zi au fost discutate și problemele specifice din cadrul tuturor filialelor care, la rândul lor, administrează 24 de servicii sociale. În ceea ce privește activitatea pentru anul în curs, părintele Nicolae Ignat a punctat principalele obiective ale Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia: „Totodată, în această zi au fost stabilite și prioritățile pentru anul 2023, Anul omagial al îngrijirii vârstnicilor, perioadă în care dorim înființarea a trei cantine sociale pentru persoane vârstnice sărace și dublarea numărului de persoane vârstnice cărora le acordăm sprijin prin serviciile de îngrijire la domiciliu. În acest sens, a fost evidențiat stadiul construirii a trei Centre rezidențiale pentru vârstnici în municipiile Târnăveni și Reghin și în localitatea Războieni”.