Joi, 5 decembrie a.c., la ceas de seară, peste 100 de copii din municipiul Târgu Mureș s-au reunit în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiu, pentru a celebra ajunul celei mai iubite și așteptate sărbători, a Sfântului Ierarh Nicolae. Micii creștini, însoțiți de cadre didactice, părinți și bunici, au participat la slujba Vecerniei mari, oficiate în cinstea Sfântului Nicolae, în cadrul căreia au rostit Rugăciunea domnească. Apoi, împreună cu părintele Silviu Jimborean, inspector de tineret pentru județul Mureș în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, tinerii au discutat despre viața Sfântului Nicolae, fiind evidențiată necesitatea de a înțelege semnificația reală a sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae.
În continuare, părintele Vasile Ilieș, păstorul sufletesc al parohiei Târgu Mureș IV, a vorbit publicului participant despre tradiția împodobirii bradului, subliniind istoricul și semnificația acesteia. Astfel, s-a concluzionat că bradul Îl reprezintă, în mod simbolic, pe Însuși Hristos, „Pomul Vieții”, decorarea sa cu lumânări aprinse (astăzi, beculețe) reprezentând simbolul luminii duhovnicești pe care o aduce Mântuitorul Hristos spre a lumina oamenii. De asemenea, tinerii au înțeles faptul că sărbătorile nu pot fi petrecute în afara bisericii, căci esența lor este aceea de a-i aduce mai aproape de Dumnezeu, în împreună-viețuire cu Fiul Său Cel iubit, Cea de-a doua Persoană a Sfintei Treimi, prin gustarea din Pomul dătător de Viață – Sfânta Împărtășanie.
În cea de-a doua parte a întâlnirii, cu multă emoție, bucurie și pricepere, copiii au împodobit bradul din biserică, după care au intonat un frumos buchet de colinde tradiționale închinate slăvitului Praznic al Nașterii Domnului. La final, toți participanții au cântat troparul Sfântului sărbătorit. Fiind seara de Ajun, Moș Nicolae nu s-a lăsat așteptat, astfel că fiecare copil a primit dulciuri și ceai cald.
Activitatea reprezintă un concept al structurii de tineret pentru județul Mureș din cadrul Departamentului de tineret și al Biroului de cateheză al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei, fiind realizată în parteneriat cu biserica „Adormirea Maicii Domnului” (parohiile Târgu Mureș IV și Târgu Mureș XI) din municipiul reședință de județ. De asemenea, activitatea a fost realizată prin implicarea unor cadre didactice de la unități școlare din Târgu Mureș și din împrejurimi: doamnele prof. Maria Covrig, Roxana Gliga și Monica Maier, de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Târgu Mureș, doamnele prof. înv. preșcolar Dorina Pop, Angela Cătană și Roxana Ogleja, de la Grădinița cu P.P. „Paradisul copilăriei” din Târgu Mureș, și subsemnata, de la Școala Gimnazială Petelea.
Prof. Carmen Nicoară