Anul omagial al pastorației românilor din afara României, celebrat în cadrul celor două parohii din localitatea Vinerea, protopopiatul Sebeș

9 Iulie 2021

Anul 2021 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept ,,Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara graniţelor României”. Cu acest prilej, în cadrul celor două parohii din localitatea Vinerea, protopopiatul Sebeș, păstorite de către preoții Adrian Cebotari și părintele Andrei Dănilă, a fost dezvoltat un proiect intitulat ,,Diaspora și prietenii săi. Repere de identitate culturală, etnică și eclezială”.

Acest proiect de parteneriat educaţional s-a derulat pentru elevii basarabeni care învaţă la Liceul Teoretic ,,David Prodan” din Cugir, dornici să cunoască mai mult despre tradiţiile şi valorile româneşti. De asemene, acțiunea a avut mai mulţi parteneri, dintre care amintim: Școala Gimnazială nr. 3 din Cugir (director: prof. Stela Ţîrlea), Centrul Cultural din Cugir (director: Diane Dobrean), Asociaţia „SKEPSIS” din Alba Iulia (coordonator: Viorel Cioflică), Liceul Teoretic „David Prodan” din Cugir (director: prof. Doina Tomuş), Radio „Energy” din Cugir (manager general: Olimpiu Lăpuşan) sau Asociaţia de Ecologie și Turism ,,Năsâpiște” (coordonator: Nicolae Faur).

Scopul acestui proiect este mobilizarea diasporei româneşti în diferite proiecte cultural-religioase şi cunoaşterea modelelor de legitimare a identităţii diasporice. Proiectul se desfăşoară în perioada mai-decembrie 2021 şi are următoarele obiective: cultivarea diversităţii culturale şi încurajarea învăţării limbii române de către elevii basarabeni, familiarizarea elevilor basarabeni cu istoria şi geografia locală, asumarea de roluri şi responsabilităţi în viaţa cultural-religioasă de către elevi, participarea elevilor la activităţi educative, religioase, culturale, recreative și dezvoltarea trăsăturilor pozitive de caracter.

Până în prezent, în cadrul acestui proiect s-au desfăşurat următoarele activităţi: Drumeţie la „Turnul de apă” şi „Wasserline”, unde elevilor le-a fost prezentată basarabeni istoria acestor obiective turistice de către Nicolae Faur (preşedinte Asociaţia „Năsâpişte”), Aurel Voicu (preşedinte Asociaţia ,,Pro Cugir”), Petru Melente și Ioan Topârceanu, toţi subliniind faptul că, „Turnul de apă” este un simbol şi o mărturie vie a activităţilor industriale din Cugir. Grupul de elevi a fost însoţit de către preoţii Adrian Cebotari, Andrei Dănilă şi prof. Luminiţa Cebotari.

Toate activitățile cultural-religioase marchează Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara graniţelor României, avându-i ca iniţiatori şi animatori pe cei doi inimoşi preoţi „vinereni”, Adrian Cebotari, respectiv Andrei Dănilă, care se bucură de o mare apreciere din partea credincioşilor din Vinerea şi Cugir. Dintre aceste acțiuni, amintim:

(1) Lansare de carte în cadrul evenimentului „În lumină”, unde elevii basarabeni s-au întâlnit cu scriitorii Iuliana Baciu, Luminiţa Cebotari, Cătălin Borangic şi Marius Marcu; (2) Emisiunea ,,Vorba 9” de la Radio „Energy” din Cugir (realizator prof. Luminiţa Cebotari), în cadrul căreia elevii basarabeni au fost invitaţi alături de cei doi preoţi din Vinerea, Adrian Cebotari, respectiv Andrei Dănilă, precum şi de prof. Alin Teodorescu (preşedinte Asociaţia „Ţine de tine” din Cugir); (3) Vizitarea de către elevii basarabeni a celor două biserici ortodoxe din Vinerea, preoţii vorbindu-le despre istoria localităţii, despre cele două biserici, cimitirul ortodox şi despre personalităţile care au marcat viaţa culturală şi spirituală a satului. Preotul Adrian Cebotari a evidențiat vasta personalitate a marelui patriot român, dr. Ioan Mihu, cel care şi-a lăsat întreaga avere Mitropoliei din Sibiu, iar preotul Andrei Dănilă le-a vorbit despre vrednicul de pomenire, preotul Ioan Sabău, ctitorul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Vinerea. Întâlnirea s­-a încheiat cu o agapă frăţească la care a participat celebra trupă de teatru din Alba Iulia, „Skepsis”, condusă de Viorel Cioflică, cel care a prezentat un workshop cu tehnici teatrale de relaxare şi creştere a stimei de sine.

Ing. Dorin David
Consilier cultural în Parohia Ortodoxă Vinerea II

Share