Părintele arhimandrit Dionisie Ignat a fost invitatul unei nou conferințe duhovnicești organizate de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – Filiala Alba Iulia în Postul Sfintelor Paști. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cetatea Marii Uniri, joi, 27 martie 2025, de la ora 18.00.
În seara zilei de joi, 27 martie a.c., a avut loc o nouă conferință duhovnicească organizată în Sfântul și Marele Post de către Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia. Evenimentul s-a derulat începând cu ora 18.00, în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Întâlnirea duhovnicească l-a avut ca invitat special pe părintele arhimandrit Dionisie Ignat, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Albac. Preacuvioșia sa a rostit meditația duhovnicească intitulată „Postul Mare și războiul nevăzut”.
Evenimentul duhovnicesc organizat de ASCOR a reunit numeroși clerici, credincioși, elevi seminariști, studenți teologi, dar și tineri ai altor programe de licență și masterat din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În prima parte a conferinței, Alexandru Graur, președintele ASCOR Alba Iulia, a evidențiat activitatea misionară și pastorală rodnică a părintelui arhimandrit Dionisie, duhovnic și povățuitor al creștinilor din Țara Moților. Apoi, invitatul întâlnirii a realizat o prezentare succintă a principalelor subiecte care, ulterior, au fost dezbătute pe parcursul conferinței duhovnicești.
În discursul rostit cu acest prilej, părintele arhimandrit Dionisie Ignat i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să întețească lupta împotriva patimilor înrobitoare, cu responsabilitate și conștiință trează, în special pe parcursul celor patru mari posturi din timpul anului bisericesc. De asemenea, făcând referire la tema conferinței, Preacuvioșia sa a evidențiat însemnătatea deosebită a abstinenței pe care o propune Postul Mare, subliniind în acest sens importanța ascezei în contextul sporirii duhovnicești și a intensificării lucrării de purificare, iluminare și desăvârșire a fiecăruia dintre noi.
În partea a doua a întâlnirii a avut loc o sesiune de întrebări, moderată de către Alexandru Graur. Preacuviosul părinte Dionisie Ignat a răspuns întrebărilor primite din partea auditoriului, oferind atât îndemnuri ziditoare de suflet, cât și sfaturi concrete în ceea ce privește lupta împotriva păcatului și a ispitelor acestui veac. La finalul evenimentului, părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu a adresat alese mulțumiri invitatului întâlnirii pentru povețele duhovnicești oferite celor prezenți și, nu în ultimul rând, pentru că a ales să fie alături de tinerii și credincioșii albaiulieni în cea de-a cincea săptămână a Postului Mare.
Părintele arhimandrit Dionisie Ignat, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Albac, protopopiatul Câmpeni, este recunoscut drept un apropiat al tinerilor. De-a lungul timpului, Preacuvioșia sa a participat la numeroase conferințe și emisiuni radio și TV, atât în Eparhia Alba Iuliei, cât și în alte zone ale țării, prilej cu care a dezbătut diferite subiecte de natură spirituală. De peste 25 de ani, Preacuviosul părinte arhimandrit Dionisie Ignat oferă îndemnuri duhovnicești tuturor credincioșilor pelerini care trec pragul Mănăstirii de la Albac, situată în ținutul istoric și mirific al Munților Apuseni.